“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib, ilk olarak devlet idaresindeki görevlilerin yerine geçici süre ile bakan kişiler hakkında kullanılmış olup hüküm- dar vekili olmaları sebebiyle vezirlere naib-i saltanat denilmiştir.
Naip (Arapça nwb kökünden gelen nāˀib نائب, vekil, temsilci, birinin yerinde duran), ülkenin başında bulunan hükümdarın henüz yönetecek yaşa gelmemiş olması, yetersiz olması veya tahta geçecek kişinin olmaması durumunda yasal olarak hükmetme hakkına sahip kişi veya kişilerin adına ülkeyi idare eden kişiye denir.
Haksızlık kimden gelirse gelsin insanlar adalet kurumlarına veya taşra idare görevlilerine şikâyet edebilirdi. Halka en yakın adalet kurumu şer’i mahkemelerdi. Burada padişah adına görev yapan kadı veya naipler, halkın yakınmalarını dinler, çözüm üretirlerdi. Bu davalar şeriye sicillerine yazılırdı.
Devletin bir naip tarafından idare edilmesine naiplik adı verilir. Eğer naip ülkenin yasal yöneticisi ile aynı hanedanı veya soyu paylaşıyor ve bu sebeple naiplik makamına getirilmiş ise naip prens olarak adlandırılır.
Arapçada mecd fiili, şanı ve şerefi yüce olmak, övülmek anlamına gelir. Bu fiilden türetilmiş olan mecid sözcüğü ise övülen, yaptığı – yarattığı şeyler için takdir edilen manasında kullanılır. 99 isimden biri olan El Mecid esması da en yüce, en büyük olan demektir.25 Ağu 2023
Asil, şerefli ve seçkin olmak kelimelerinin anlamı taşıyan mecd kelimesinden türeyen El-Mecid (cc) esmasının anlamı her türlü övgüye sadece Allah’ın (cc) layık olduğunu gösterir. El-Mecid esması Bütün güzel işlerin Allah’ın nasip ettiğini anlatır.
El-Mecid Esmasının Faziletleri Nedir? Sıkıntılardan kurtulmak ve bol rızık sahibi olmak için her gün 57 defa “Ya Mecid Celle Celalühü” zikrine devam edilmelidir. İzzet ve şerefe sahip olmak isteyen kişilerin “Ya Mecid Celle Celalühü” denerek 79 kere tekrarlanması gerekmektedir.18 Nis 2020
Ey kendisinden yardım isteyene yardım eden! Bana yardım et. Ey güç durumda olanlara yardım eden ve ummadıkları yerlerden ihtiyaçlarını ellerine veren Muğîs!2 Ara 2019
El-Macid Zikrinin Fazileti ve Faydaları – Mal ve para yönünden iyi bir durumda olmak ve cömert birisi olmayı ummak için bu isim zikredilir. – El-Macid kalbi nurlandırır, gönlü yumuşatır. – Bu isim tabiatta ki diğer varlıkları da anlamamızı sağlar. – Allah’ın (c.c.) izni ile itibar, saygınlık makam sahibi olunur.25 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…