Mu’tezile’nin beş temel prensibinden (usûl-i hamse) biri. İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma yönündeki faaliyetler için kullanılan dinî, ahlâkî ve hukukî bir tabir. Kādî Abdülcebbâr’ın (ö. 415/1025) Mu’tezile mezhebince benimsenen beş inanç esasını açıkladığı eseri.
Mutezile hangi mezhebe aittir?
Cehm b. Safvân’ın (ö. 128/745-46) itikadî görüşlerinden oluşan mezhebe ve bu mezhebi benimseyenlere verilen ad. Basra ekolünün kurucusu Mu’tezilî âlim.
Mutezile mezhebinin görüşleri nedir?
“İnsan fiillerinde hür değildir.” görüşünü benimseyen Cebriyye mezhebine karşı çıkarak Mutezile “insanın fiillerinde tamamen hür olduğu”na inanır. İlke, yazgıcılığa tümüyle karşı çıkar. Buna göre insan yapıp ettiklerinden ve yapmadıklarından sorumludur; karşılığında ise kıyamette ödüllendirme ve cezalandırmaya tabidir.
Mutezilenin 5 temel ilkesi nedir?
Bunlar; Tevhid, Adalet, Va’d ve Vaîd (Söz ve tehdit, kişinin amelinin haliki oluşu), El Menzile beyne’l-menzileteyn (büyük günah işleyenlerin iman ve inançsızlık arasında bir yerde bulunmaları), Emr-i bi’l ma’rûf ve Nehy-i Anil Münker’in farz-ı ayn oluşu olarak sayılabilir.
Mutezile mezhebinin görüşleri nelerdir?
Mutezile mezhebinin iman görüşü Mutezile’ye göre iman kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve amelden oluşur. Buna göre Mutezile inancında kişinin mümin yani “inanan” sayılabilmesi için kalbi ile İslam’a inanması, dili ile bunu beyan etmesi ve hareketleriyle yani amel ile bunu göstermesi gerekir.
Elkab anlamı nedir?
Mektup dahil her türlü resmî ve hususî yazıyı toplayan, yazım esaslarını gösteren eserlerin genel adı. Osmanlılar’da resmî yazışmalarda kullanılan bir hitap şekli.
Elkab ne demek?
1. Lakaplar, unvanlar. 2. Eskiden hükümdarlardan îtibâren bütün devlet memurları için rütbelerine göre kullanılan belli resmî unvanlar: Fahâmetlü, devletlü, devletlü utûfetlü, devletlü inâyetlü gibi: Kâtip Çelebi’nin bâzı elkābı ilâve ederek zamânına kadar getirdiği, fakat tamamlayamadığı bu eseri…