Önce gelenler, öne geçenler, daha önce gelip geçen anlamında bir terim. İslâm hukukçuları genelde ilk üç asırda yetişmiş âlimler hakkında kullanılır. Hicrî ilk üç asırdan sonra gelen âlimlere ise, sonrakiler anlamına gelen Müteahhirun* ismi verilmiştir.
Kısacası bu alanda çalışma yapanların büyük bir çoğunluğuna göre, müteahhirûn ilm-i kelam dönemi Gazâlî ile başlar. Gazalî ile başlayan bu dönemde ele alınan konular, terminoloji ve yöntem bakımından ciddi farklılıklar gözlenmektedir.
Nasları hareket noktası kabul etmekle birlikte dinî ilkeleri aklî bilgiler ve dil kurallarına dayanan yorumlarla temellendirme yöntemini benimseyen Sünnî kelâm hareketinin III. (IX.) yüzyılın ilk yarısında Hâris el-Muhâsibi, İbn Küllâb el-Basrî ve Abdülazîz el-Mekkî’nin çalışmalarıyla başladığını söylemek mümkündür.
1 Buna göre İslâm’ın başlangıcından IV. (X.) yüzyılın başlarına kadar devam eden zaman dilimi İslâm ilimleri tarihinde genellikle mütekaddimûn devri olarak adlandırılmaktadır.2 Ancak iki dönemi ayıran geçiş süresi bazen bir asrı bile aşabilmektedir.30 Ara 2017
Mütekaddimûn dönemi felsefe ve mantığın henüz etkisini göstermediği, buna karşın kendi iç dinamiklerinin etkili olduğu bir dönem olarak bilinir. Mütekaddimûn dönemi kelamının özelliklerini maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz: Ehl-i Sünnet kelamının özgün görüş ve eserlerinin verildiği dönemdir.
Kelime-i şehadet “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” biçiminde okunur. Kelime-i tevhidin Türkçe karşılığı ise “Allah’tan başka tanrı yoktur, Hz Muhammed Allah’ın elçisidir” biçiminde çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının özünü meydana getiren cümlelerden bir tanesidir.18 Ara 2023
Allah’tan başka ilâh bulunmadığına, Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna inanmayı ve bunu sözle belirtmeyi ifade eden bir terkip. İman esaslarının özünü ifade eden cümle için kullanılan bir tabir.
Türkçe anlamı şudur: Ben tanıklık ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka İlah yoktur. Ve yine tanıklık ederim ki, Muhammed O’nun kulu ve elçisidir. Arapçada la ve illa kelimelerinin kullanım şekline göre, ilk bölüm “Hiçbir ilah yoktur, sadece Allah vardır.” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Kelime-i Şehadet: “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” demektir. “Sahitlik ederim ki Allah’tan baska ilâh yoktur ve yine sahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve rasûlüdür” anlamına gelir.10 Nis 2023
Kelime-i tevhid şu şekilde söylenir: “Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah” Kelime-i Şehadet ise “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” şeklinde okunur.7 gün önce
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…