İnsanı kötü güçlerin etkisinden koruduğuna veya kısmet sağladığına inanılan, farklı biçimlerde ve taşınabilir nitelikte nesnelere verilen ad. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
“Temîme (muska, cevşen, nazar boncuğu ve benzeri bir şey) takmak cahiliye şubelerinden bir şubedir!” Allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Bu dalalet yani sapıklık, günümüzde bedeviler, çiftçiler ve bazı şehirli insanlar arasında hâlâ yaygın bir durumdadır.
Cevşen, bazı İslam mezhep ve tarikatlarında kaza ve beladan koruduğu inancıyla taşınan dua metni. Genellikle üçgen muhafazalar içinde veya kolye şeklinde taşınır. Cevşen-i Kebir ve Cevşen-i Sagir olarak bilinen, metinleri birbirinden farklı iki duâyı ifade eder.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr’i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
– Kim muska (temîme) takarsa, Allah’a şirk koşmuştur.” (Ahmed; hadis no: 16969).
Bu sıraya uymak Hanefi mezhebine göre sünnettir. Ama Şafiilerde farzdır. Hanefi mezhebine göre bilerek veya bilmeyerek hatırlayarak veya hatırlamayarak kişi bu sıraya uymazsa abdesti abdesttir yine. Ama sünneti terk etmiş olur fakat Şafii mezhebine göre bu sıraya uymazsa abdesti yeniden alması gerekir.
– ABDEST NASIL ALINIR? Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilir. …
– Elleri Yıkamak. Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. …
– Ağza Su Almak. …
– Burna Su Vermek. …
– Yüzü Yıkamak. …
– Sağ Kolu Yıkamak. …
– Sol Kolu Yıkamak. …
– Başı Meshetmek.
– Eller yıkanır.
– Ağız çalkalanır.
– Burun yıkanır.
– Yüz yıkanır.
– Kollar yıkanır.
– Baş mesh edilir.
– Kulaklar yıkanır.
– Boyun mesh edilir.
ABDEST ALMANIN FARZLARI NELERDİR? Hanefîlere göre abdestin farzları, Kur’an-ı Kerim’de (Mâide, 5/6) ifade edildiği üzere; yüzü yıkamak, kolları dirseklerle birlikte yıkamak, başı mesh etmek, ayakları topuklarla birlikte yıkamaktır (Mevsılî, el-İhtiyar, I, 40-42).31 Oca 2020
– ABDEST NASIL ALINIR? Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilir. …
– Elleri Yıkamak. Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. …
– Ağza Su Almak. …
– Burna Su Vermek. …
– Yüzü Yıkamak. …
– Sağ Kolu Yıkamak. …
– Sol Kolu Yıkamak. …
– Başı Meshetmek.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…