“Mülk Allah’ındır” ifadesi, genellikle İslam inancının bir parçası olan tevhidin en temel ifadesidir. Tevhid, İslam’ın temel doktrini olan ve Tanrı’nın birliğini vurgulayan bir ilkedir. Bu ilke, Müslümanların Allah’ın egemenliğine ve mülkiyetine inandıklarını ifade eder.
Bu ifade, Kur’an-ı Kerim’in çeşitli ayetlerinde yer almaktadır. Bazı ayetlerde, Allah’ın yaratıcı olduğu ve dünyadaki herşeyin O’na ait olduğu ifade edilir. Örneğin, Kur’an’ın 3: 109. ayetinde; “Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır” denmektedir. Benzer şekilde, Kur’an’ın 24: 64. ayetinde ise, “Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır ve sonunda O’na döndürüleceksiniz” denilmektedir.
Bu ifade, müminlere Allah’a teslimiyetlerini hatırlatır ve O’nun mülkiyet hakkını kabul etmelerini sağlar. İnsanlar, dünya üzerinde geçici olarak yaşamaktadırlar ve hiçbir şey onlara ait değildir. Her şey, Allah’ın kontrolü altındadır ve O’nun izniyle kullanılır.
“Mülk Allah’ındır” ifadesi, insanları kibir ve aşırı dünya sevgisinden uzaklaştırır. Müslümanlar, maddi zenginliklerini, mülklerini ve servetlerini Allah’ın lütfu ve nimeti olarak kabul ederler ve bu nimetleri Allah yolunda kullanma sorumluluğunu taşırlar.
Bu ifade aynı zamanda müminlere, Allah’ın adaletinden ve merhametinden emin olmalarını hatırlatır. Allah, dünya ve ahiret hayatında herşeyi en iyi bilen ve en iyi yöneten olandır. Dolayısıyla, müminler, kaderine ve Allah’ın hikmetine teslim olurlar.
Sonuç olarak, “Mülk Allah’ındır” ifadesi, İslam’ın tevhid ilkesine atıfta bulunur ve Allah’ın egemenlik ve mülkiyet hakkının altını çizer. Bu ifade, müminleri dünyevi hırslardan uzaklaştırarak Allah’a teslimiyet ve ibadet hakkında hatırlatır. Ayrıca, Allah’ın adaletine ve merhametine inanmalarını sağlar. Müslümanlar, servetlerini ve nimetlerini Allah’tan gelen bir emanet olarak görürler ve onları O’nun rızasına uygun şekilde kullanmayı amaçlarlar.
Maddî âlemin bütünü ve bunun üzerindeki hükümranlık anlamında Allah’a ve insanlara nisbet edilen bir kavram. Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah’ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eden terim. Duyularla idrak edilen varlıklar dünyası anlamında bir terim.
Esmaül hüsnada yer alan Malikül Mülk esması Allahu Tealanın mülkün gerçek sahibi olduğunu ifade etmektedir. Malikül Mülk esması Allahın her şeyin sahibi gerçek maliki olduğu anlamına gelmektedir.25 באוג׳ 2023
MAL VE KAZANCA ZARAR GELMEMESİ İÇİN OKUNUR. ” MALİKÜL MÜLK ” İsmi Hakkında Söylenen Faziletler: – Yâ Mâlikel mülk Yâ zül Celali vel İkram” zikri olarak 1100 kere okunması halinde her muradına ve tüm maksadına nail olunacağı rivayet edilir. – 5 vakit namazdan sonra 212 defa ” Ya Mâlik’ül-Mülk, Ya Zü’l-Celâl-i Ve’l-İkrâm …28 בדצמ׳ 2020
Surenin Ikra’ (Oku) sözcüğüyle başlaması, Müslümanlara göre bu sözcüğün Allah’ın ilk emri olmasının yanında, İslam’ın okumaya verdiği önemi göstermektedir. Tefsir uzmanları, surenin 9. ayetinden sonraki kısmının Mekkeli pagan Ebû Cehil hakkında indiğini konusunda hemfikirdirler.
Âyete “Yaratan rabbinin adına oku!” şeklinde de mâna verilebilir. Sonuçta okumanın (veya herhangi bir faaliyetin) Allah’ın adıyla, Allah için ve Allah adına yapılması emredilmiştir. Âyette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır.
Alak sûresi, vahiy bilgisinin insanı olgunlaştırmadaki önemini belirtmektedir. Buna göre yaratanı tanımak, ilmin de dinin de temelini teşkil eder. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin beş kısa âyet içinde iki defa tekrar edilmesi, okumanın insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Yaratan rabbinin adıyla oku! O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Alak Suresi, “Oku” ayeti ile başlayan ve Hz. Muhammed’e tebliğ edilen ilk suredir. Kur’an-ı Kerim’in 96. Sırasında bulunan bu sure, Müslümanlar için indirilen ilk emir olma özelliğine sahiptir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…