(ﻣﻠﻬﻤﻪ) i. (Ar. mulhim “ilham eden”den mülhime) tasavvuf. (Nefs-i mülhime sözünden kısaltma yoluyle) Nefsin yedi mertebesinden üçüncüsü [Bu mertebede insan Cenâbıhak’tan ilham alacak seviyeye erişmiştir]: Tamâmen mülhime bâbında teslîm olmamıştır nefs / Zemîm ef’âl ve ahlâktan tamâmen geçmemiştir nefs (Ken’an Rifâî).
Sözlükte “sona ermek, bitmek; sınırlı olmak” anlamlarındaki tenâhî masdarından isim olan mütenâhî kelimesi sonlu varlıklar için kullanılan bir terimdir.
müntesib – منتسب طایفه ای. (ناظم الاطباء). [ مُ تَ سَ ] (ع ص) نسبت داده شده. فعل بعد از پدر به تو مانده ست منتسب.
Osmanlı Devletinde devlet gelirlerinin sağlanması amacıyla çeşitli kişiler çalıştırılıyordu. Bu kişilerden bir grubu ise mültezim olarak isimlendiriliyordu.17 Mar 2021
müstamil – مستعمل ز آنکه محمول منی نی حاملی. مولوی (مثنوی).
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın ısrarlı daveti üzerine Bahâeddin Veled ve ailesi, Karaman’dan Selçuklu Devleti’nin başkenti olan Konya’ya göç eder. Mevlâna ve ailesi ilk zamanlar Altunaba (İplikçi) Medresesi’ne yerleşir.
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuştur.
Mevlâna’nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında “Bilginlerin Sultanı” ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled’dir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Mevlana Üniversitesi, Selçuk Üniversitesine devredildi.2 Ağu 2016
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Mevlana Üniversitesi, Selçuk Üniversitesine devredildi. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, beraberindeki bir heyetle kapatılan Mevlana Üniversitesine geldi.2 Ağu 2016
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…