Sinan çağında bunlara tekil olarak mukarnas, çoğul olarak da mukarnesat denirdi. Karnasın çeşitli bölümlerine asaba, pah, badem, peş, kanat, yırtmaç, diş, püskül gibi adlar verilmiştir.”
Görsel ve taşıyıcı eleman olarak kullanılan mukarnas, türbe, cami, saray ve kümbetlerde sıkça kullanılmıştır. Mukarnaslar, prizmatik şekillerin uyumunu temsil eder. Mukarnas kavsaralar da güzel bezeme örneklerindendir. Kavsara, taçkapı nişlerinin üstünü örten süsleme ögelerine verilen isimdir.15 Nis 2021
Mukarnaslar, prizmatik şekillerin uyumunu temsil eder. Mukarnas kavsaralar da güzel bezeme örneklerindendir. Kavsara, taçkapı nişlerinin üstünü örten süsleme ögelerine verilen isimdir. Mimar Sinan dönemindeki yapılarında, çoğunlukla camilerde mukarnas kavsaralar yoğun olarak kullanılmıştır.15 Nis 2021
Çini mukarnas tekniği, önceden hazırlanan parçalar düz duvarlar veya hazırlanmış tuğla temeli üzerine monte edilir5. Tuğla mukarnasa gelince, bütün tuğla motiflerinde olduğu gibi, bina inşaatı sırasında tuğla bloklar dizilerek yapılır.
Mukarnas (Arapça: مقرنص), İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir. Mukarnas, “kademeli çıkıntıların olduğu basamaklı çatma tavandan oluşan kubbe ile birlikte başlık türü olup rengârenk alacalı işleme” manalarına gelir.
Kur’ân-ı Kerîm’de adağı teşvik eden veya yasaklayan herhangi bir hüküm yoktur. Daha önce de belirtildiği gibi, Hz. Meryem ve annesine atıfla iki adak olayı zikredilmekte ve bazı âyetlerde de (bk. el-Hac 22/29; el-İnsân 76/7) yapılan adakların yerine getirilmesinin lüzumuna işaret edilmektedir.
Adağın, insanın saadetine ve bedbahtlığına bir tesirinin olmadığını bilerek bir şey adanır, sonra yerine getirilirse, kişi sevaba kavuşur. Ayrıca adak ancak farz veya vacip olan (kurban, oruç, zekat, namaz gibi) bir şeyden yapılabilir. Bu vazifeleri yerine getirmek de, şüphesiz insana sevap kazandıracaktır.
Er ya da geç istediği durum gerçek olursa, adak kesmesi dinen gereklidir. Adak kurbanı konusunda kişi, dinen mükellef değildir. Fakat Allah’a söz verdiği için adak kurbanı kesmesi farz veya vacip olarak kabul edilir.
Er ya da geç istediği durum gerçek olursa, adak kesmesi dinen gereklidir. Adak kurbanı konusunda kişi, dinen mükellef değildir. Fakat Allah’a söz verdiği için adak kurbanı kesmesi farz veya vacip olarak kabul edilir.
Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir? Etinden kimler yiyemez? Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…