Categories: Genel

Muhyiddin ibni Arabi hangi cemaatten?

Muhyiddin ibni Arabi, İslam düşünce ve felsefesinde önemli bir yere sahip olan ve Sufizm akımının önde gelen temsilcilerinden biridir. Kendisi, 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan bir İslam alimidir.

Muhyiddin ibni Arabi, Endülüs’te, 1165 yılında doğmuştur. Babası, kendisine İslam ilimlerini öğretmiş ve onu dini bilgilerle donatmıştır. Muhyiddin ibni Arabi, genç yaşta pek çok İslam alimi ile tanışma fırsatı bulmuş ve onlardan dersler almıştır. Bu süre zarfında, çeşitli İslamî ilimlerde uzmanlık kazanmış ve geniş bir bilgi birikimi edinmiştir.

Muhyiddin ibni Arabi’nin en önemli eserlerinden biri, Fusus al-Hikam adlı kitaptır. Bu kitap, insanın yaratılışındaki sırları ve kâinattaki ilahi varlıkların ilişkilerini anlamaya yönelik derin bir felsefi incelemeyi içerir. Ayrıca, İslam felsefesine ve sufiliğe dair fikirleri de bu eserde detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Ona göre, Allah’ın yarattığı her şey bir aynadır ve bu aynalar sayesinde insanlar ilahi hakikate ulaşabilirler. İnsan, kendi içinde yaratılan bütün varlıkların özünü barındırır. Dolayısıyla, insanın gerçek benliğini keşfetmesi için, dış dünyada kendini gördüğü her şeyi anlaması gerekmektedir.

Muhyiddin ibni Arabi, insanın tamamlanması ve olgunlaşması için ilahî rehberlik ve sevgiye ihtiyaç duyduğunu savunur. İnsanlar, kendi içlerindeki ilahi sırları keşfederek, Tanrı’ya yakınlaşabilir ve kendilerini gerçekleştirebilirler.

Muhyiddin ibni Arabi’nin felsefesi, İslam düşüncesine büyük katkılarda bulunmuştur. Onun fikirleri, hem İslam alimleri hem de sufiler arasında büyük bir etki yaratmış ve derin bir ilgi uyandırmıştır. Muhyiddin ibni Arabi, felsefi ve mistik bir bakış açısıyla İslam’ın temel prensiplerini yeniden yorumlayarak, dinin içerdiği derin anlamı ve evrensel mesajı vurgulamıştır. Bu nedenle, Muhyiddin ibni Arabi, İslam düşünce dünyasında önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

Ibnül Arabi kaç eseri var?

Dayısı Ebû Müslim el-Havlânî de, kutupların büyüklerinden sayılır. 638 de 22 R.Evvel’de (1239) Şam’da öldü. Kabri Şam şehri dışında Kasiyun Dağı eteğindedir. 1500’lerin başında Sultan Selim, Şam’ı Osmanlı toprağı yaptığında oraya türbe, camii ve imaret inşa ettirdi. Kitapyurdu.com’da kayıtlı 224 eseri vardır.

Ibn i Arabi eserleri nelerdir?

– Fusus’ül-Hikem, çev. …
– Fütuhat-ı Mekkiye, çev. …
– Fususu’l – Hikem Tercüme ve Şerhi I, Ahmed Avni Konuk, Hazırlayan: Doç. …
– Arzuların Tercümanı, İz Yayıncılık.
– Fenâ Risâlesi, İz Yayıncılık.
– Fenâ Risâlesi – Arzuların Tercümanı, İz Yayıncılık.
– Marifet Kitabı, İz Yayıncılık.
– Marifet ve Hikmet, İz Yayıncılık.

Ibn i Arabi hangi mezhepten?

Endülüslü Mâlikî fakihlerinin önde gelenlerinden, muhaddis.

Ibni Arabi evliya mı?

Önce Muhyiddin-i Arabi hazretlerini tanıyalım, sonra vahdeti vücud görüşünü reddetmese de, yine evliya arasında olduğunu vesikalarla bildirelim: Şeyhi ekber İbni Arabi hazretleri, Endülüs’te doğdu, 1240 yılında 78 yaşında Şam’da vefat etti. Zahir ve batın ilimlerinde kâmil idi. Fıkıh ve kelam ilimlerinde müctehid idi.

Tesettürlü olmak sevap mı?

Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.20 Nis 2022

Bir kadın neden tesettüre girer?

Konuyla ilgili âyetler incelendiğinde, tesettürün temel nedeni olan takvânın, dış örtüye bürün- meden önce bütün kötülüklere ve olumsuz davranışlara karşı kuşanılması gereken manevi bir elbise hükmünde olduğu bildirilmektedir.7 Ara 2022

Islama göre kapanmak zorunlu mu?

Örtünme Âyetlerinin Kapsamı Genel olarak bu âyetlerin örtünmenin mükellef, hür ve baliğ olan bütün Müslüman kadınları kapsadığı ve hükmen farz olduğu üzerinde ittifak edildiği görülmektedir.30 Müfessir Sâbûnî (ö. 2021) bu konuyu şöyle değerlendirmektedir: “Kâfir kadınlara örtünme farz değildir.31 May 2021

Allah neden örtünmeyi emretmiştir?

ÖRTÜNMENİN GAYESİ Ahzâb Sûresi’nin 59. âyetinde; de “Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar.” buyrulmaktadır.

Tesettür günah mı?

Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.20 Nis 2022

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

10 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

10 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

10 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

10 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

10 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

10 months ago