çıkması anlamında fıkıh terimi. veya nafile hacda ihrama girdikten sonra Arafat’ta vakfeye durmaktan ve Kabe’yi tavaf etmekten, umrede ise tavaftan alı konulmak” şeklinde tanımlarlar. Alıkonu lan kimseye muhsar denilir.
Temettu haccı; hac mevsimi içinde umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra vakti gelince ihrama girip hac yapmaktan ibarettir. Temettu haccı yapacak olan kimse hazırlık safhasından sonra umreye niyet eder.
Kıran haccı yapacak olanlar Mikat sınırında veya daha önce umre ve haccın her ikisine birden niyet ederek ihrama girerler. Umreyi yaptıktan sonra aynı ihramla haccı da eda eder sonra ihramdan çıkar. Kıran haccı yapanların şükür kurbanı kesmesi vaciptir.5 Ağu 2021
Kıran haccı yapana Kârin denir.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke’de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer. Mekke’ye varınca kudüm tavafını yapar, ihramdan çıkmaz.5 Tem 2019
Hz. Peygamber’in süvarisi olarak tanınan cengâver sahâbî.
Hz. Peygamber’in süvarisi olarak tanınan cengâver sahâbî.
Öğrenmeye karşı büyük bir istek duyan Katâde, Hasan-ı Basrî’nin yanında on iki yıl bulundu ve ondan kıraat, tefsir, hadis ve diğer ilimlerde istifade etti.
“Fâris-i Resûlullah (Resûlullah’ın Süvarisi)” unvanıyla anılan Hz. Ebû Katâde, Uhud ve Hendek Savaşlarına katıldı. Hicret’in 6. yılında vuku bulan Gàbe Zü-Gared Gazası’nda çok büyük kahramanlıklar göstererek Peygamberimizin duasına ve medhine mazhar oldu.
Katâde ibn Numan (?- 643/4) Peygamber Efendimizin (asm) duâsına mazhar olmuş, kahramanlığıyla meşhur büyük sahabedir. Savaşta ok isabet edengözünün Yüce Peygamberimizin (asm) tarafından iyileştirilmesiyle, büyük bir mucizeye masadak olmuştur. Ensarınileri gelenlerinden olup, Birinci Akabe Biatı’nda bulunmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…