Müheymin kelimesi, Arapça kökenli bir isim olup, “gizlilik ve saklılık” anlamına gelmektedir. İslam kültüründe kullanılan bir terim olan müheymin, bir şeyi saklamak ya da korumakla görevli olan kişiyi ifade eder. Müheymin, insanlara gizli ya da özel bir bilgiyi açıklamadan, araştırmadan veya korumadan sorumlu olan kişidir.
Müheymin kavramının en yaygın kullanımı, Allah’ın kendisine atfıdır. İslam inancına göre, Allah’ın her şeyi bilip gördüğü ve her an her yeri kuşattığı düşünülür. Bu sebeple, Allah Müheymin olarak adlandırılır, çünkü O her şeyi saklar ve korur. O’nun her şeyi bilmesi ve görmesi, insanların yaşamlarında bir nezaret hissi yaratır ve her an O’nun kontrolünde olduklarını hatırlatır. İslam’da Müheymin ismi, Allah’ın dünyadaki tüm gizli ve açık olanı bilmekte olduğunu ifade etmek içinde kullanılır.
Müheymin kelimesi aynı zamanda insanlar arasında kullanılan bir isimdir. Özellikle sırrını paylaşmak isteyen kişiler, güvenilir ve gizliliklerini koruma konusunda hassas birine danışmak isterler. Bu durumda, kişiye “müheymin” denilir çünkü o, diğer insanların sırlarını saklama yeteneğine ve isteğine sahip olan biri olarak kabul edilir. Kişinin müheymin olarak adlandırılması, onun gizli bilgilere saygı duyan ve sır saklama becerisini gösteren birisi olduğunu ifade eder.
Sonuç olarak, müheymin kelimesi gizlilik ve saklılık anlamlarını taşıyan Arapça kökenli bir isimdir. İslam kültüründe ise, Allah’ın her şeyi bilen ve gören bir şekilde saklayıp koruduğu düşünülür. İnsanlar arasında ise müheymin kelimesi, sırlarını paylaşmak isteyen ve güvenilir bir kişiye danışan insanlar için kullanılır.
Ya Müheymin ne için okunur?
Sakin bir yerde ve sabah gün doğarken 100 defa okunduğunda insanın kalbini nurlandırır. Her türlü beladan, musibetten, şerden korunmak için her gün 145 kez Ya Müheymin zikredilmelidir. Bir kağıda yazılan El- Müheymin esması sayesinde Allah’ın himayesine girmiş olur ve her türlü beladan korunursunuz.17 Nis 2020
El-Müheymin ne anlama gelir?
Müheyminin “başkalarını korku ve endişeden emin kılmak” anlamındaki îmân masdarından türeyip hemzenin “hâ”ya dönüşmesiyle ortaya çıkmış olması da mümkündür. Bu takdirde “kendisine güvenilen, başkalarını korku ve endişeden koruyup güvenlerini sağlayan” mânasına gelir.
Müheymin ne demek Diyanet?
el-Müheymin (الْمُهَيْمِنُ) : Kâinatın bütün işlerini gözetip yöneten, her şeyi hükmü altına alan.
Müheymin ismi ne anlama gelir?
Sözlükte “bir şeyi gözetimi altına alıp korumak ve onu yönetmek” mânasındaki heymene kökünden türeyen müheymin “kâinatın bütün işlerini idare eden” demektir.
Abdülbaki Erol kaç çocuğu var?
Menzil tarikatının lideri Abdülbaki Erol’un ölümünün ardından 3 oğlu arasında koltuk kavgası başlamıştı.26 Tem 2023
Gavs hazretlerinin kaç tane çocuğu var?
Kamuoyunda Gavs-ı Sani Şeyh Abdülbaki Elhüseyni olarak bilinen Abdulbaki Erol’un yedi çocuğu bulunmaktadır. ABDULBAKİ EROL NEDEN VEFAT ETTİ? Menzil cemaatinin lideri Abdulbaki Erol, böbrek yetmezliği nedeniyle Pendik Kurtköy’de bulunan özel bir hastanede tedavi görüyordu.12 Tem 2023
Gavsımızın kaç çocuğu var?
Gavs’ımızın 5 Oğlu ve 2 Kızı Vardır… Oğullarının İsmi Büyükten Küçüğe Doğru.2 Oca 2013
Şu anki Menzil Şeyhi Kimdir?
İşte, Menzil cemaati lideri Abdulbaki Erol hakkında bilgiler… ABDULBAKİ EROL KİMDİR? Abdulbaki Erol, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman’ın Kâhta ilçesinin Menzil Köyünde dünyaya geldi. Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni’dir.12 Tem 2023
Gavs Hz kimin soyundan?
890’da (1485) Hindistan’ın Gevâliyâr (Gwalior) bölgesinde doğdu. Soyunun Ferîdüddin Attâr’a kadar uzandığı söylenir. Muhammed henüz yedi yaşında iken, Şettâriyye tarikatının kurucusu Şeyh Abdullah-ı Şettârî’nin mânevî torunu olan ve Şeyh Zuhûr veya Hacı Huzûr diye de tanınan Hacı Hamîd’e intisap etti.