Peygamber’den rivayet etmesidir (Ali el-Kārî, s. 628).
Nevevî, el-Ezkâr’da şöyle demektedir: “Şunu bil ki musafaha, her bir karşılaşmada müstehaptır. İnsanların alışkanlık hâline getirdikleri sabah ve ikindi namazından sonra musafahalaşmanın ise bu şekliyle şeriatte aslı yoktur. Bununla birlikte bir mahzuru da yoktur, çünkü musafahanın aslı sünnettir.”18 Tem 2019
Bu sıraya girmeyenler ise ayıplanıyor, sünnetten neden yüz çevirdikleri soruluyormuş… Hemen ifade edelim ki, cami içinde namazı müteâkip sıraya girip de yapılacak bir sünnet musafaha âdeti yoktur.9 Ağu 2016
Müslümanlar arasında dostluk, hoşgörü ve kaynaşmaya vesile olması hasebiyle namaz sonrasında musâfaha yapmakta dînen bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/381).
Bab-ı Hümayun (Osmanlı Türkçesi: باب همايون) ya da günümüz türkçesiyle Hükümdar Kapısı, Topkapı Sarayı’nın ana giriş kapısıdır. II. Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmıştır.
Osmanlı diplomatiğinde padişahın kendi el yazısı ile yazılmış emirleri için kullanılan bir tabir.
Esas kapı menfezinin üstünde Kanûnî devrine ait olduğu sanılan büyük bir “kelime-i tevhid” yazısı yer almakta, bunun altında giriş kemerinin ortasında ise Sultan II. Mahmud’un tuğrası bulunmaktadır.
Bab-ı Hümayun, Topkapı Sarayı’nın tören kapısıdır. Mermerden yapılmış ve bitkisel motiflerle süslüdür. Bab-ı Hümayundan girilince kubbeyle örtülü orta bölümün iki yanında eyvanlar ve arkalarında kubbeli odalar vardır.
Asıl Saray bölümüne girişi sağlayan ve Orta Kapı da denileni Babüsselam adındaki iki kuleli kapı, Fatih Sultan Mehmed zamanında inşa edilmiştir. Kitabesinden, demir kapı kanatlarının İsa b. Mehmed tarafından 1524 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Babüsselam, 16. ve 17. yüzyıllarda çeşitli tamiratlar görmüştür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…