Muhammed Ebu Zehra, İslam düşünce tarihinde önemli bir isim olan ve Şii İslam mezheplerinden birine mensup olan bir alimdir. İslam düşünce tarihinde oldukça etkili olan ve orta yolu benimseyen İmam Cafer-i Sadık’ın öğretilerine dayanan İmamiyye mezhebine bağlıdır.
Muhammed Ebu Zehra’nın hayatı, eğitimini ve düşüncelerini anlamak için detaylı bir araştırma yapmak gerekmektedir. Fakat genel olarak Ebu Zehra, İran ve Irak’ta eğitim aldığı dönemlerde İmamiyye mezhebinin öğretileri üzerine yoğunlaşmıştır. İmamiyye mezhebi, İslam peygamberi Muhammed’den sonra İmam Ali’nin liderliğini tanıyan bir mezheptir ve Muhammed Ebu Zehra da bu liderliği kabul eden Sayyid olarak tanınmaktadır.
Ebu Zehra’nın en önemli çalışmalarından biri “Tarikatü’l İslam” adlı eseridir. Bu eser, dünya çapında tanınan bir İslam tarihi çalışmasıdır ve İslam’ın başlangıcından günümüze dek olan dönemi ele almaktadır. Eser, İslam’ın tarihini kronolojik olarak anlatırken, İmamiyye mezhebinin öğretilerini ve felsefesini de detaylı bir şekilde ele almaktadır.
Muhammed Ebu Zehra’nın düşünceleri, özellikle İmamiyye mezhebinin temel prensiplerini savunmasıyla tanınır. İmamiyye mezhebi, liderlik konusunda İmamların hükümete hakim olması gerektiğini savunur ve Muhammed Ebu Zehra da bu düşünceyi destekleyen önemli isimlerden biridir. Ayrıca Ebu Zehra, İslam tarihindeki dini, sosyal ve siyasi olayları İmamiyye mezhebinin perspektifinden ele alarak, İmamiyye mezhebinin önemini vurgulamıştır.
Sonuç olarak, Muhammed Ebu Zehra, İslam düşünce tarihinin önemli bir figürüdür ve İmamiyye mezhebine bağlı olarak fikirlerini savunmuştur. İslam’ın tarihini ve İmamiyye mezhebinin düşüncelerini ele alan “Tarikatü’l İslam” eseri, Ebu Zehra’nın en önemli çalışmalarından biridir. Ebu Zehra’nın düşünceleri, İmamiyye mezhebinin prensiplerini savunmasıyla ve İslam tarihini İmamiyye perspektifinden ele almasıyla tanınır.
Pakistanlı hukukçu, mutasavvıf ve müfessir. Iraklı fıkıh âlimi ve Irak İhvân-ı Müslimîn Cemaati’nin genel başkanı. Çağdaş Mısırlı hukukçu.
Ebu Muhammed el-Makdisi (İngilizce: أبو محمد المقدسي; d. 3 Temmuz 1959, Burka), Filistin asıllı Ürdünlü İslamcı yazar. Aynı zamanda cihat teorisyeni ve Selefi ideolog.
araplarda varsayılan olarak gelen künye.20 Mar 2018
Değerli kardeşimiz, Muhammed Ebu Zehra, kanaatimizce son derece müstakim bir şahıs olup, itikadi ve ameli olarak Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat mezhebine mensuptur.9 Mar 2016
Taberî (ö. 310/923) ayete dair zikredilen görüşlere geçmeden önce ayeti tefsir etmekte ve tefsirine sebeb-i nüzûl rivayetini zikrederek başlamaktadır. Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
bir defa allah kullarına sarhoş olmayı yasak etmiş çünkü o’nun insanlara sunduğu en büyük ödül olan düşünebilme, ayırd etme kabiliyetinin kullanımını engellemektedir. burada söz konusu olan sarhoş edici en bilinen haliyle alkol olduğu için de alkol kullanımının islam dinince yasaklandığı şeklinde yanlış bir yorum söz …
Maide Suresi’nin 90. ayeti geldi: “Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur’an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.6 Tem 2016
İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” diye bahsedilir. İslam hukukçularının (fakih) çoğunluğu kullananın bilincini etkilediği için alkol tüketiminin İslam’da yasaklandığını kabul etmişlerdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…