Arapça’da “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir. Örnek Cümle: Bu müessese, çocukların eğitimine ve refahına odaklanan bir hayır kurumudur ve birçok aileye yardım sağlar.
Sosyolojinin pek çok terimi gibi kurum da, gündelik yaşantımıza sık sık çeşitli kavramları adlandırmak için kullanılmaktadır. Mesela; korunmaya muhtaç çocukların barındıkları yerler, spor kulüpleri birer kurum [müessese, tesis, kuruluş] olarak adlandırılır.
1. Sermâye, mal: Ömür sermâyesini yele verme / Bıdâatini kamu sele verme (Eşrefoğlu Rûmî).
İbda, yoktan var etmek, âlet- siz, maddesiz, zamansız, mekansız, yaratmaktır.
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi veya kısaca İBDA-C, Necip Fazıl Kısakürek’in ortaya koyduğu Büyük Doğu ideolojisi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’ni kaldırarak yerine Orta Doğu’da “Başyücelik Devleti” adında bir federe Sünni İslam devleti kurmayı amaçlayan silahlı örgüt.
İşte fecr kelimesi bize sabah namazı vaktinin geldiğini ve imsak vaktinin başladığını bildiren bir zaman parçasını anlatmaktadır. Fıkıh terimi olarak fecr, tan yerinin ağarması ve sabah vaktinin başlangıcı demektir.
“Şafak sökmesi, tan yerinin ağarması” veya “şafak vakti, tan yeri” anlamına gelen fecre yemin ile başlayan sûreye “Ve’l-Fecri” sûresi de denilir ve mushaftaki tertibe göre “Ve’l-Leyl”, “Ve’d-Duhâ” gibi belli vakitlere yeminle başlayan sûrelerin önünde yer alır.
Sabaha karşı ortalığın aydınlanmaya başladığı zaman, tan vakti. Şafak vakti.
Fecir kelimesi anlam olarak, güneş doğmadan önceki zamanı ve güneş doğmadan önceki alacakaranlığı ifade eden bir kavram olmaktadır. Fecir kelimesi Türkçede, günün ağarması ve şafak sökmesi anlamlarına gelmektedir.29 באוג׳ 2023
Türkçe’de “şafak sökmesi, gün ağarması, sabahın alaca karanlığı” denilen bu olay, gece ile gündüzü birbirinden ayırdığı veya gündüz aydınlığını ortaya çıkardığı için fecir diye adlandırılmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…