Müdeccenler ya da Müdecceller (İspanyolca Mudéjar), İber Yarımadası’nda daha önce Arapların yönetimi altında bulunan Endülüs’te, Reconquista (Yeniden fetih) süreci ve izleyen dönemde Katolik yönetimi altında yaşayan İspanya Müslümanları.
Gırnata’nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi. İspanyolların “megali ideası” olarak görülen Endülüs’ü yeniden ele geçirme, “Reconquista” hareketinin askerî ve siyasî evresi tamamlanmış oldu.
1492’de Beni Ahmer Devletinin yıkılışı ile İspanya’daki 781 yıllık İslam varlığı sona erdi.
Morisko, Ortaçağ’dan beri İspanya’da müslümanlar için kullanılan Moro adına XV. yüzyılın sonlarında “-isco” ekinin ilâvesiyle türetilmiş bir kelime olup “müslümanlara mensup/ait” veya “müslümanlardan geriye kalan kişi/şey” anlamına gelmektedir.
Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik’in torunu ve Muaviye bin Hişâm’in oğlu Abdurrahman, İspanya’ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti’ni kurdu.
İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir. Kuran’da 93 âyette, “Meryem’in oğlu”, “Allah’tan bir ruh” ya da “Allah’ın Kelimesi” unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir.
Kuran’da 93 âyette, “Meryem’in oğlu”, “Allah’tan bir ruh” ya da “Allah’ın Kelimesi” unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir. Kuran’da İsa’nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır. İsa’nın Allah’ın izniyle çeşitli mucizeler göstermiş olduğu kabul edilir.
Adı Îsâ, sıfatı Meryem oğlu, lakabı Mesîh olarak geçen (Âl-i İmrân 3/45) Hz. Îsâ ile ilgili olarak Kur’an’da kullanılan belli başlı ifadeler şunlardır: Îsâ Allah’tan bir kelimedir (Âl-i İmrân 3/45; Nisâ 4/171) ve bir ruhtur (Nisâ 4/171); Rûhulkudüs ile desteklenmiştir (Bakara 2/87, 253; Mâide 5/110); annesiyle birlikte …
Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’nde Hz. İsa’nın mezarının yer aldığına inanılıyor. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra burada defnedildi.13 Eyl 2019
İslam’a göre İsa, Meryem adındaki bakire bir anadan doğmuşsa da Tanrı’nın Oğlu değildir ve onun doğumu bir mucizedir; ayrıca kendisine bir de kutsal kitap (İncil) indirilmiştir. Kur’an’a göre İsa çarmıha gerilmemiş, ancak Allah tarafından öldürülmüş ve Allah katına yükseltilmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…