Sıffin Savaşı; İslam halifesi Hz. Ali ile Suriye valisi Muaviye arasında gerçeklemiş olan bir savaştır. İslam tarihinin en önemli olaylarından bir tanesi olan ve yaklaşık 3 ay boyunca devam eden bu mücadelenin en büyük muharebesi ise miladi takvime göre 26 – 28 Temmuz 657 tarihinde yaşanmıştır.17 Oca 2023
Cemel Savaşı’nın sebebi nedir?
Bir rivayete göre, Hz. Osman’ın katline iştirak edenlerden bir grup barış sağlandığı takdirde cezalandırılacaklarını düşünerek savaşı başlatmıştır. Hz. Âişe ile Hz. Ali savaşı durdurmak için gayret sarfetmişlerse de çarpışmalar bütün şiddetiyle devam etti.
Sıffin savaşından sonra hangi olay meydana gelmiştir?
Sıffin Savaşı’ndan 4 sene sonra, 631 yılında Hz. Ali, Hariciler tarafından öldürülmüştür. Ali’nin öldürülmesinin ardından halifeliğinin önünde bir engel kalmadığını gören Muaviye, halifeliğini ilan etmiştir. Muaviye’nin halifeliğini ilan etmesiyle birlikte İslam dünyasında Emeviler dönemi başlamıştır.17 Oca 2023
Cemel Vakası nasıl olmuştur?
Hz. Ali, savaşın Hz. Âişe’nin bindiği devenin etrafında cereyan ettiğini görünce devenin öldürülmesini emretti; onun öldürülmesiyle bir anlamda savaş da sona ermiş oldu. Hz. Âişe savaşı devesinin üzerinden idare ettiği için İslâm tarihinde bu olaya “Vak’atü’l-cemel” denilmiştir.
Islam tarihinde ilk siyasi ayrılık hangi olaydan sonra ortaya çıkmıştır?
İlk Fitne (656 – 661), Halife Osman’ın evinde öldürülmesi ile başlayan ve Muaviye’nin İslam Devleti’nin başına geçmesi ile sonuçlanan iç savaş dönemine İslam tarihinde verilen isim. Halife Osman’ın yönetiminden hoşnut olmayanlar tarafından Medine’deki evinde öldürülmesi sonucu Ali halife seçildi.