Hz. Peygamberin biri Mekke’de, diğeri Medine’de olmak üzere iki kez kardeşleştirme (muahat) Projesi uyguladığını biliyoruz. Mekke’de Kureyş kabilesine mensup bazı Müslümanlarla azatlı köleler kardeş yapılmıştı.
Hz. Peygamber’in Medine’de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
Hz. Peygamber’in Medine’de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
Bu muâhâtın, Enes b. Malik’in evinde Bedir harbinden önce 90 veya 100 kişi arasında yapıldığı rivayet edilir (İbn Sa’d, et-Tabakât, I/238).
Hz. Peygamber’in Medine’de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi. Dinî sebeplerle bir yerden diğer bir yere göçme ve özellikle Hz.
Mutasım Billâh El Aseli – Suriyeli Meşhur Hafız.2 Kas 2019
Bağdat düşünce Moğol hükümdarı Hülagû Han tarafından Müstasım Billah işkenceyle hazinesinin yeri söyletildikten sonra öldürüldü. Katli, Hülagû Han’ın başmüneccimi Muhammed Et Tusi’nin telkiniyle halifenin kanı dökülmeden yapıldı. Halife bir kilime sarıldı ve atları tarafından ölene dek ezdirdi.
Mustasım Billâh (tam adı : Ebû Ahmed el-Mûsta`sım bi’l-Lâh `Abd’Allâh bin Mansûr el-Mûstensir,) (Arapça: أبو أحمد المستعصم بالله عبد الله بن منصور المستنصر; d. 1221, Bağdat – ö. 1258, Bağdat), 1242 – Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti’nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri’nin 37. ve son halifesi.
Sonunda (babasının Rakka’ya ve ağabeyi Memun’un da kendine yeniden yaptırdığı Tyana’ya çekilmesini göz önüne alarak) Mutasım 833de kendi devlet merkezi için Bağdad’ın 125 km güneyinde o zaman bir eski harabe şehri olan Samarra’yı yeni devlet merkezi olarak seçti.
Mutasım halife olmadan Ebu İshak adı ile anılmaktaydı. Babası Abbasi Halifesi Harun Reşid, annesi bu halifenin Türk asıllı cariyesi olan Meride idi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…