Müctehid terimi, İslam hukukunda çok önemli bir konumda bulunan ve mezheplerin yorumlayıcıları olarak görülen kişileri ifade etmektedir. Bu kişiler, İslam hukukunun kaynakları olan Kur’an, Sünnet, İcma ve Kıyas gibi yöntemleri kullanarak hüküm çıkarmakta ve toplumun dini ve hukuki meselelerine yol göstermektedirler.
Müctehidler, dinî ilimlerde geniş bir bilgiye sahip olan kişilerdir. Arapça diline hakim olmanın yanı sıra, Kur’an, hadis ve fıkıh ilimlerinde derin bir bilgisi olan müctehidler, dini metinleri tahlil ederken ahlaki ve vicdani değerleri de göz önünde bulundururlar. Amacı, İslam hukukunu yaşayan bir sistem olarak hayata uygulamak olan müctehidler, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren hükümler ortaya koyarak İslam hukukunun güncelliğini korumayı hedeflerler.
Müctehidler, mezheplerin içinde en yüksek otoriteye sahip kişilerdir. Kendi mezheplerindeki hükümler ile diğer mezhepler arasındaki farklılıkları belirlemek ve çeşitli dini ihtilafların çözümünde önemli bir rol oynarlar. Müctehidler, sadece hukuki meselelerde değil, toplumsal sorunların çözümünde de bilgileri ve yetenekleriyle topluma rehberlik etmektedirler.
Müctehid olmak, uzun ve yoğun bir eğitim süreci gerektirir. Temel İslam bilimlerini öğrenmek ve bu konuda ustalaşmak müctehid olmanın ilk adımlarıdır. Kişinin, müctehid olabilmesi için gerekli olan özellikler ise akademik yeterlilik, objektiflik, adalet duygusu ve özgün düşünceye sahip olma gibi kriterlere bağlıdır.
Sonuç olarak, müctehidler İslam hukukunu yorumlayan ve topluma yol gösteren önemli kişilerdir. Yetkinlikleri ve bilgi birikimleri ile dini meseleleri çözmekte ve hukuki düzenlemeler yapmaktadırlar. Müctehidlik, İslam hukukunun güncellenmesine ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesine katkı sağlamaktadır.
Müctehid Arapça bir terimdir. İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte. Terimin kökeni Arapça ‘cehd’ kelimesine dayanır.
Müctehid Arapça bir terimdir. İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte.
Müctehid Arapça bir terimdir. İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte. Terimin kökeni Arapça ‘cehd’ kelimesine dayanır.
Meşhur İslâm filozofu ve Mâlikî fakihi İbn Rüşd’ün (ö. 595/1198) mezhepler arası karşılaştırmalı fıkıh eseri.
Kur’ân sözcüğü Arapçada okudu anlamındaki karâ’e (قرأ) sözcüğünün üç harfli mastarıdır. Kelime anlamı bakımından “okunan şey” veya “okumak” anlamına gelir. Kerîm sözcüğü ise “soylu, asil” ve “eli açık, cömert” anlamlarına gelir ve İslam’da Allah’ın 99 isminden biridir.
Kur’ân-ı Kerîm’in yüz on ikinci sûresi.
Nuzül. Mushaftaki sıralamada yüz on ikinci, iniş sırasına göre yirmi ikinci sûredir.
Sure (Arapça: سورة), Kur’an’da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Bugünkü mushaflarda ilk sure Fatiha ve son sure ise Nas’dır.
ibni abbas tan rivayetle bircok alimin gorus birligiyle kurani kerimin en son inen ayeti bakara 281. ayeti kerimedir ve meali soyledir: “allah’a döneceğiniz, sonra herkesin kazancının kendisine eksiksiz geri verileceği ve hiç kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı günü aklınızdan çıkarmayın.”
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…