mevla – Nişanyan Sözlük. Arapça wly kökünden gelen mawlā مَوْلَى “veli, egemen, efendi, yönetici” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça walā وَلَا “gözetti, yönetti” fiilinin mafˁal veznidir.
Arapça wly kökünden gelen mawlā مَوْلَى “veli, egemen, efendi, yönetici” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça walā وَلَا “gözetti, yönetti” fiilinin mafˁal veznidir.
Bazı Ehli Sünnet âlimleri Gadir-i Hum olayını inkâr edemedikleri için “Ben kimin mevlası isem Âli de onun mevlasıdır” hadisindeki mevla kelimesini ve bu hadisi tahrif etmeye çalışmışlar ve hadiste geçen mevla kelimesini “dost” manası ile eşdeğer tutmuşlardır.24 Eyl 2012
Mevlâ kelimesi Ve-leye fiillerinden türetilmiş bir isimdir. Çoğulu mevâli gelir. Kur’an-ı Kerim’de; Rabb, sahib, hâmi (koruyucu) yardımcı,dost, yâr lütuf ve ihsanda bulunan, iyilik yapan anlamlarında Yüce Allah’a Mevlâ denilmiştir: “Bilin ki Allah sizin mevlânızdır (sahibiniz, hâminiz, yardımcınızdır).
Kur’an’da geçen Allah’ın isimlerinden biri. Allah’ın isimleri için kullanılan bir tabir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…