Meşveret Meclisi, Osmanlı Devleti zamanında önemli konuların konuşulduğu bir danışma meclisiydi. Bu danışma meclisinde olağanüstü durumlarda çeşitli kararlar alınırdı. Meşveret usulü İslam geleneğine göre önemli bir yere sahipti. Bu durum Osmanlı Devleti içinde kullanılan bir sistem olmuştur.16 בדצמ׳ 2021
https://www.youtube.com/watch?v=
Meşveret toplantıları, I. Abdülhamit dönemi ile birlikte başlayan ve III. Selim ve II. Mahmud dönemi ile devam eden süreçte kurumlaşmıştır.
Mahmud, soruna milletçe bir çözüm bulunması için 24 Haziran 1810 tarihinde Fâtih Camii’nde umumi bir meşveret toplanmasını istedi. Camide alınan cihad kararı ertesi gün bütün ülkeye duyuruldu. Değişik rütbe ve statüdeki insanların mecliste bir arada bulunması meclisin sağlıklı çalışması açısından ciddi bir sorundu.
Meşveret, en yalın tanımı ile istişare demektir. Yani herhangi bir konu hakkında başkasından fikir alma ya da başkasına danışma anlamı vardır. Meşveret ile alınan kararların daha doğru sonuçlar verdiği bilinmektedir.3 בפבר׳ 2023
40 III. Selim ‘in giriştiği reformların başında, meşveret usulünün et- kinleştirilmesi gelmektedir. Bu bağlamda, Divan-ı Hümayun ‘un yok- luğunu telafi etmek amacıyla 1789’da Meclis-i Meşveret kurulmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…