şeyin kelamın ilgi alanına girdiğini vurgulamışlardır. Aynı şekilde bazı kelamcılar, her ilmi disiplinin omurgasını teşkil eden temel sorunları(mesail) yanında, bu temel sorunları isbat etmeye ve açıklamaya yarayan ilke ve araçları(vesail)’nın da var olduğunu belirtmişlerdir.
Zemahşerî’nin bu eseri, لﺋﺎﺳﻣﻟا سوؤر “Ruûsü’l-mesâil”; “Ana Meseleler” şeklinde meşhur olmuştur.30 בדצמ׳ 2019
Sözlükte “sormak, istemek” anlamına gelen mes’ele kelimesinin çoğulu olan mesâil “sorulan veya irdelenen şey” demektir.
Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak. & Amellerin bilinçli ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak.
Kelâm ilmi hem inanç alanını, hem de dini ilgilendiren insan davranışlarının (ibadet, ahlâk, insanlar arası münâsebet) ilke olarak dinin hangi boyutuna tekâbül ettiğini konu edinir. O halde kelâmın tanımında önemli iki unsur olarak hal ve bilgi, iman ve amel bütünlüğüne dikkat edilmelidir.7 בפבר׳ 2004
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…