Mendubun tanımı yapılırken bazı yazarlarca, “terkedilmesi ceza ve kınamayı gerektirmeyen” davranış olarak nitelendirilir. Mendup davranış, dinin güzel ve faydalı bulduğu bütün davranışları kapsar. Sevap vaaz ede, sünnet olan davranışları da kapsamaktadır. Memduh davranışlar yerine getirilmediği halde günah sayılmaz.8 Şub 2023
Sözlükte “önemli bir şeye davet ve teşvik etmek, ölüye ağıt yakarken onun iyiliklerini sıralamak” gibi mânalara gelen nedb kökünden türemiş bir ism-i mef’ûl olan mendûb kelimesi “istenen, arzulanan, kendisine çağrılan şey” demektir.
Müstehap (veya müstehab), “sevilen, beğenilen” anlamına gelen İslam dini terimi. Edeb ve mendub da denir. Efâl-i mükellefin’dendir. İslam’da yapılınca sevap sayılan, yapılmayınca günah olmayan eylemlere verilen isimdir.
Sabah namazı sırasında havanın ağarmasını beklemek bir başka ifade ile imsak vaktinin girmesinden sonra beklemek mendupa örnektir. Bununla birlikte namaz kıldıktan sonra, abdestli halde iken, yeni namaz vakti için bir kez daha abdest almak da mendup sayılır.2 Ağu 2023
Farz ile eş anlamlı, Hanefîler’e göre delilinin zannî olması sebebiyle ondan bir derece aşağıda olan teklifî hüküm anlamında fıkıh usulü terimi. Kişiyi Allah’a yaklaştıran fiil ve davranış anlamında terim.
İnciller’e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Hristiyanlar da Tevrat’ın Musa’nın orijinal yapıtı olduğuna inanır. Fakat kitabın farklı dillere çevrilmesi esnasında hatalar yapıldığına, yeni kişi ve yer adlarının eklenmesi nedeniyle değiştiğine inanan Hristiyanlar da vardır.
Takipçilerine, “Mesihçi” anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa’ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes’e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah’ta kehanet edilen İsa’nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit (Yeni Antlaşma) olduğuna inanırlar.
Hz. Îsâ’nın kıyamet alâmetlerinden biri olarak âhir zamanda dünyaya geleceği, bazı icraatlarda bulunduktan sonra herkesle birlikte öleceği şeklindeki telakki. Kur’an’da adı geçen ve kendisine kutsal kitap İncil verilen peygamber.
Hıristiyan; “mesihçiler, mesih taraftarları” gibi anlamlara gelmektedir. İsa da sıklıkla “mesih” kelimesiyle birlikte “İsa Mesih” şeklinde zikredilmektedir. “Hıristiyan” terimi İsa’dan sonra kullanılmaya başlamış, ilk defa Antakya’da İsa Mesih’in öğrencilerine bu ad verilmiştir. (Elçilerin İşleri 11: 26).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…