Mehdi rivayetleri, İslam inancında kıyamet alametlerinden biri olan Mehdi’nin geleceğine dair anlatılan ve pek çok hadis kaynağında yer alan rivayetlerdir. Bu rivayetler, Müslüman toplumunda büyük bir ilgi ve merak uyandırmıştır. Fakat bu rivayetlerin sahihliği konusunda tartışmalar da bulunmaktadır.
Öncelikle, Mehdi rivayetleri çeşitli hadis kitaplarında yer almasına rağmen, bu kaynakların güvenilirliği ve hadislerin doğruluğu tartışma konusudur. Hadislerin toplandığı dönemde yaşayan hadisçilerin güvenilirliği ve hadisleri aktarma sürecinde yapılan hatalar, rivayetlerin sahihliği konusunda şüphe doğurur.
Ayrıca, Mehdi rivayetleri farklı İslam mezhepleri arasında farklılıklar gösterir. Her mezhebin kendine özgü bir Mehdi anlayışı vardır ve bu da rivayetlerin gerçekliği konusunda belirsizlik yaratır.
Diğer bir nokta ise, Mehdi’nin geleceği ile ilgili rivayetlerin genellikle geleceğe dair tahminler veya beklentiler olduğudur. Bu nedenle, doğruluğu kanıtlanması mümkün olmayan geleceğe dair bir olayla ilgili rivayetlerin sahih olup olmadığını belirlemek zordur.
Son olarak, bazı araştırmacılar Mehdi rivayetlerini tarihsel bir yaklaşımla ele alırken, bazıları ise daha teolojik bir açıdan değerlendirir. Bu da rivayetlerin sahihliği konusunda farklı görüşlerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Özetle, Mehdi rivayetleri İslam inancında büyük bir öneme sahip olsa da, sahihliği konusunda tartışmalar bulunmaktadır. Hadislerin güvenilirliği, mezhepler arasındaki farklılıklar, geleceği tahmin etmek üzerine olmaları gibi sebeplerle rivayetlerin doğruluğunu kesin bir şekilde belirlemek zor olabilir. Bu nedenle, Mehdi konusunda yapılan rivayetleri kabul etmek veya reddetmek kişisel bir tercih haline gelir.
Bediüzzaman Hz.leri, farklı tarihlerde yaptığı açıklamaların hepsinde, Mehdi ve talebelerinin geliş zamanı olarak hicri 14. yüzyılın başlarına işaret etmiştir.11 Ağu 2014
Sual: (Bu ümmetin ömrü 1500 yılı geçmez) diye bir hadis olduğu söyleniyor. Bunun için, (10 sene sonra Mehdi, 20 sene sonra İsa ortaya çıkacak. Kıyamet de, hicri 1545 ve miladi 2120’de kopacak) deniyor.
– Hadislerde Hz. Mehdi’nin kırk yıl hüküm süreceği ifade edilir. – Ama bazı hadislerde de Mehdi kısa yaşarsa 7 yıl, uzun yaşarsa 9 yıl yaşayacaktır, denmesinin anlamı nedir?5 Eki 2018
Bununla birlikte Mehdî konusunda, uydurulmuş hadis de vardır. Avnü’I Ma’bûd’da Muhammed b. Münkedîr’den onun da Câbir’den merfûan rivayet ettiği söylenen “Mehdî’yi yalanlayan kafir olur.” mânâsına gelen ve hadis denilen sözün uydurma olduğu ifade edilmektedir.11 Nis 2018
1- Hacı Bektâş-ı Velî, Sünnî bir mutasavvıftır. O her ne kadar bir tarîkat kurmuş dea ğilse de, ismine izafe edilen tarîkatın öğretilerine kaynaklık etmiştir.
Köy Bektâşîlerine Alevî denildiği hâlde Şehir Bektâşîlerine Bektâşî denilir. Bektâşîlikle ilgili çalışması bulunan Abdülkadir Sezgin’e göre Alevî kelimesi ile Bektâşî kelimesi arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur – ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik’in fikir ve isim öncülerindendir. Kendisinin yolunu takip edenlere Bektâşi adı verilir.
Bu nedenlerle Hacı Bektaş-ı Veli, Alevi-Bektâşî toplumunun gözünde yolun-yolağın “Piri” ve Tarikat kurucusudur. Anadolu’ya gelmeden önce hacca gittiği söylenir. Hoca Ahmed Yesevi’nin müritlerinden olan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu’nun Türkleşmesinde ve müslümanlaşmasında büyük bir rol oynamıştır.
1- Hacı Bektâş-ı Velî, Sünnî bir mutasavvıftır. O her ne kadar bir tarîkat kurmuş dea ğilse de, ismine izafe edilen tarîkatın öğretilerine kaynaklık etmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…