Medine’nin bilinen en eski adı Yesrib olup bu adın, buraya ilk yerleşen kişi olduğu rivayet edilen Yesrib b. Vâil b. Kâyine b. Mehlâbil’in isminden geldiği kaydedilmektedir (Semhûdî, I, 156). Şehrin adı Batlamyus ve Bizanslı Stephanus’ta Iathrippa olarak verilmiştir (EI2 [İng.], V, 994).
Medine (Arapça: المدينة), resmî adıyla Medine-i Münevvere (Arapça: المدينة المنورة) veya eski adıyla Yesrib (İbranice: יתריב; Arapça: يثرب), bugünkü Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesinde, Mekke’nin kuzeyinde yer alan şehir. Şehrin Müslümanlarca ele geçirilmesinden önceki adı Yesrib’dir.
Medine (Arapça: المدينة), resmî adıyla Medine-i Münevvere (Arapça: المدينة المنورة) veya eski adıyla Yesrib (İbranice: יתריב; Arapça: يثرب), bugünkü Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesinde, Mekke’nin kuzeyinde yer alan şehir. Şehrin Müslümanlarca ele geçirilmesinden önceki adı Yesrib’dir.
Peygamber hicret etmeden önce Yesrib diye anılan Medine, uzun yıllar birbirleriyle kavgalı olan Evs ve Hazrec kabilelerinin yaşadığı eski bir yerleşim yeriydi. Yesrib, Hz. Peygamber’in hicret etmesiyle el-Medinetu’l-Münevvere oldu.26 May 2019
İbn Manzûr, kelimenin “şehre gelmek, ikamet etmek, yerleşmek” gibi anlamlara gelen müdûn kökünden türediğini ve yeryüzünün yerleşmeye uygun ve kale yapılan her yerine medine adı verildiğini kaydeder (Lisânü’l-ʿArab, “mdn” md.).
El-Câmî esması anlamı toplamak, bir araya getirmek, birbirine katmak ve yaklaştırmak anlamına gelmektedir. El-Câmî esmasının ıstılah anlamları ise aşağıda sizlere açıklanmıştır. – Bütün mükemmellikleri vasıf, fiil ve isim olarak kendisinde toplayandır. – Birbirine benzeyen varlıkları bir araya getirendir.17 Nis 2020
El Cami isminin de zikir günü perşembedir. Bunun yanında ebced değeri ve zikir sayısı da 114’dür. Bu bağlamda El Cami isminin faziletleri şunlardır: Bir şeyi çalınan veya kaybolan 5 vakit namazdan sonra 114 kere “Ya Câmi” zikrine devam edip araştırırsa çalınan veya kaybolan şeyini bulur.1 Eyl 2023
– El-Câmî ismi kayıp olan bir eşyayı bulmak, iki kişi arasındaki sevgi ve beraberliğin teminini sağlamak için ”Ya Cami Celle Celalühü” diyerek toplam 114 kere okunur. – El Cami ismi devam eden meşru maksatlarına ulaşır.17 Nis 2020
El Cami, birbirinden zıt olan varlıkları bir araya getiren demektir. Kısaca bu anlama gelen isim, Kur’an’da Zümer suresinde geçmektedir. El-Câmi anlamı bunun yanında bütün mükemmellikleri zat, fiil ve sıfat olarak kendinde toplayan, cesedi ve ruhu bir araya getiren, kalpleri ve dostları birleştiren demektir.1 Eyl 2023
Türkçe dini mimari terminolojisinde bu ibadethanenin küçüklerine mescit, daha büyüklerine ise cami denilmektedir. Cami sözcüğü, aynı zamanda İslam’da Allah’ın 99 isminden biri olup, Cami “istediğini istediği şekilde, istediği zaman, istediği yerde toplayan” anlamına gelmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…