Arapçada Med harflerinin ardından Elif harfleri gelir. Böylece bu harfler ayrı kelimelerde bulunur ise o vakit meddi munfasıl olur. Yani ayrı med anlamı olarak ifade edildiğini söylemek mümkün.29 Ağu 2023
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Arapçada Med harflerinin ardından Elif harfleri gelir. Böylece bu harfler ayrı kelimelerde bulunur ise o vakit meddi munfasıl olur. Yani ayrı med anlamı olarak ifade edildiğini söylemek mümkün. Bu bağlamda Harfi med ile birlikte sebeb-i Med şeklinde bilinen hamze, ayrı olarak yazılması anlamı taşımaktadır.29 Ağu 2023
جَاۤءَ جِىۤءَ يَشَاۤءُ اُولَۤئِكَ örneğinde جاء söylerken harfi med olan elif sonrasında sebebi medden kırık hemze geldiğinden ve aynı kelime içinde bulunduğundan meddi muttasıl olmuştur. Med harfinden sonra sebebi med olan hemze de aynı kelimede bulunursa ortaya çıkan medde medd-i muttasıl adı verilir.29 Ağu 2023
Kısaca söylemek gerekirse harf-i med ve sebeb-i med aynı kelimede olursa buna medd-i muttasıl denir. Harf-i medden eğer biri bulunur harf-i medden sonra sebeb-i medde hemze olur ve ikisi de bir kelimede yer alırsa bu da medd-i muttasıl olur. Medd-i muttasılın dört elif miktarı kadar uzatılması vaciptir.29 Ağu 2023
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Zayıf hadis veya münkatî hadis, sahih ve hasen hadiste bulunması şart olan esasların en az birine hâiz olmayan hadislere denir.
Gerek münekkid muhaddis ya da müctehid fakihin hadis kabul şartlarındaki gerekse rical değerlendirmelerindeki ictihâdîlik hadis hakkında verilen hükmü de etkilemektedir. Bu nedenle muhaddislerin zayıf gördüğü bir hadis, fukaha nezdinde sahih olabilir.
Hadisin zayıf olması farklı kusurlardan kaynaklandığı için zayıf hadisin birçok çeşidi bulunmaktadır. Hadis usulcüleri, hadisin sahih veya hasen olma şartlarından birine veya birkaçına sahip olmamasını dikkate alarak zayıf hadisi alt gruplara ayırmış ve bunların her biri için farklı bir terim kullanmışlardır.
Zayıf hadisle amel konusunda yaygın ve yerleşik kanaat itikadî meselelerde ve helâl-harâm hükümlerinin tesbitinde zayıf hadisle amel edilemeyeceği ancak fezâil, terğîb ve terhîb gibi konularda amel edilebileceği doğrultusundadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…