Meddi muttasıl, Fıkıh ilminde önemli bir konu olan vacip olan ibadetlerin yerine getirilmesini sağlayan bir kavramdır. Meddi muttasıl, bir ibadetin tam olarak yerine getirilmesi için gerekli olan eşyaya denir. Bir ibadetin yerine getirilmesi için bazı fiziksel materyallere ihtiyaç duyulabilir ve bu materyallerin de belirli şartlara uygun olarak kullanılması gereklidir.
Meddi muttasıl vacip midir sorusu, bir ibadetin yerine getirilmesi için gerekli olan meddinin zorunlu olup olmadığını sorgulayan bir sorudur. Bir ibadetin meddi muttasıl olarak kabul edilmesi, onun yerine getirilmesinin zorunlu olduğu anlamına gelir.
İslam Hukuku’na göre meddi muttasıl vacip değildir. Çünkü ibadetler, sadece Allah’ın emriyle yapılması gereken eylemlerdir ve bu eylemlerin gerçekleştirilmesi için belirli materyallere ihtiyaç duyulmaz. Örneğin, namaz kılmak için meddi muttasıl olarak kabul edilebilecek bir seccadeye ihtiyaç duyulabilir, ancak seccade olmadan da namazın yerine getirilmesi mümkündür. Aynı şekilde, oruç tutmak için gerekli olan yiyecek ve içecekler de meddî muttasıl olarak kabul edilemez. Oruç, sadece niyet ederek ve ibadetin şartlarını yerine getirerek tutulabilir.
Sonuç olarak, meddi muttasıl vacip değildir. İbadetler, maddî materyallere bağımlı olmadan, sadece Allah’ın emriyle ve gönülden yapılması gereken eylemlerdir. Meddi muttasıl, bir ibadetin zorunlu parçası olmamakla birlikte, ibadetleri daha kolay ve düzenli bir şekilde yerine getirmek için kullanılan araçlardır.
Bir başka ifadeyle bir kelimenin sonunda med harfi bulunur, peşinden gelen kelimenin ilk harfi de hemze olursa medd–i munfasıl meydana gelir. Medd–i munfasıl dört elif miktarı uzatılır. Hızlı okuyuşta en az bir elif miktarı uzatılması gerekir. Medd–i munfasılın uzatılması caizdir.29 Mar 2021
Tecvid Kurallarından Meddi Munfasıl Nedir? Med harfinden sonra hemze gelir ve med harfi ile hemze farklı kelimede bulunursa medd–i munfasıl olur. Bir başka ifadeyle bir kelimenin sonunda med harfi bulunur, peşinden gelen kelimenin ilk harfi de hemze olursa medd–i munfasıl meydana gelir.29 Mar 2021
Medd-i muttasıl, med harfi ile hemzenin aynı kelimede bulunmasıdır. Medd-i muttasıl’ın en az iki elif yaklaşık beş hareke kadar uzatılması vaciptir. Fakat Asım kıraatine göre dört elif miktarı uzatılır.
Medd-i munfasıl, med harfi ile hemzenin ayrı ayrı kelimelerde bulunmasıdır. Buna medd-i fasl, medd-i zaid veya medd-i caiz de denilir.
Sözlükte “aşağıya indirmek, alçaltmak, değerini azaltmak” anlamına gelen hafd masdarından sıfat olup “aşağıya indiren, alçaltan, değerini azaltan” demektir. Hafd kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de dört yerde geçmektedir.
Zalimlerin ve inanmayanların helak olması için “Ya Hafıd” zikri 1481 defa tekrarlanmalıdır. İsteklerin yerine gelmesi için ismi şerifin 500 defa “Ya Hafıd” şeklinde zikredilmesi gerekmektedir. Kötülüklerden, iftiralardan, kazadan ve beladan kurtulmak için “Ya Hafıd” zikri yapılmaktadır.17 Nis 2020
Kıyametin kopuşunu tasvir eden diğer bir âyette (el-Vâkıa 56/3) kıyametin hem alçaltıcı hem de yükseltici olduğu (hâfıda, râfia) ifade edilmektedir.
Dertlerden ve sıkıntılardan kurtulmak amacıyla 1481 kere “El-Hafıd” zikri yapılmalıdır. Zalimlerin ve inanmayanların helak olması için “Ya Hafıd” zikri 1481 defa tekrarlanmalıdır. İsteklerin yerine gelmesi için ismi şerifin 500 defa “Ya Hafıd” şeklinde zikredilmesi gerekmektedir.17 Nis 2020
Günde 1251 kere Er-Rafi zikrini çeken kişilerin hem ilmi hem de malı artmaktadır. 5 vakit namazdan sonra da 351 defa Er- Rafi zikrine devam eden kişinin rızkı artar, maddi tüm işleri açılır, mesleğinde ya da işinde çok büyük başarılar elde eder. Bu esmasının çok önemli tesir gücü de bulunmaktadır.13 Ara 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…