“Bir araya getirilmiş, derlenmiş, toplanmış” anlamlarında Arapça kökenli bir kelime olan mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatın- da, çoğunlukla bireysel beğeniler ışığında oluşturulmuş her konudan seçkinin genel adıdır.
Şekli bakımından “sığır dili, dana dili” gibi adlar da verilen cönk, genel olarak halk / saz şairlerinin şiirlerinin bir araya toplandığı uzunlamasına açılan mecmualar olarak bilinse de aslında bu tarif bütün cönkleri kapsamaz. Zira pek çok cönkte Divan şairlerinin şiirleri de yer almaktadır.
Bu mecmualar, derlendikleri dönemin edebî beğenisini, beğenilen şairlerini ve şiirlerini ortaya koyarlar. Ayrıca mecmualar, divanı bulunmayan ya da başka kaynaklarda adı geçmeyen şairlerin şiirlerini ihtiva ettiklerinden edebiyat tarihimiz için önemlidirler.
Mecmua kelimesi belirli aralıklarda ya da belirli periyotlarda çeşitli konuları içeren; sanat, fikir, edebiyat gibi alanları ilgilendiren hususları içeren yazılı yayınlar olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre mecmua kelimesi dergi anlamına gelmektedir.2 ביוני 2021
Ahbâr Mecmûa (Arapça: أخبار مجموعة, aḫbârun mecmûʿatun fî fetḥi’l-Endelüs, Türkçesi: Endülüs’ün fethine dair anekdotlar) Endülüs’ün fethini 711’den III. Abdurrahman’ın hükümdarlık dönemine değin anlatan, kimin tarafından yazıldığı bilinmeyen bir eser.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…