Maturidilik, İslam düşünce tarihinin önemli akımlarından biridir. Bu akımın temel özellikleri, Maturidi’nin ortaya koyduğu düşünceler üzerine kuruludur. Maturidilik, İslam’ın ilk dönemlerinde İslam inancını savunan birçok farklı fırka arasında ortaya çıkan farklılıkları ve anlaşmazlıkları çözerken en etkili olanıdır.
Maturidilik, itikadi konularda özgür düşüncenin korunması gerektiği ve insanların Allah’ın varlığını, birliğini ve niteliklerini mantık yoluyla anlayabileceğine inanır. Akıl, Maturidilik felsefesinde itikadi konuların temel kaynağıdır. İnançların doğruluğunun akıl yoluyla anlaşılabilir olması, her müminin kendi inancını akıl yoluyla savunabilmesini sağlar.
Maturidilik, özgürlük kavramını da önemser. İnsanların özgür irade sahibi olduğuna ve dolayısıyla seçimlerinin sorumluluğunu taşımak zorunda olduğuna inanır. Bu akıma göre, insanlar Allah’ın emir ve yasaklarına uygun olarak hareket etmeli ve inançlarının doğruluğunu akıllarıyla sorgulamalıdır.
Maturidilik ayrıca İslam’ın evrensel mesajını vurgular. Bu akıma göre, İslam inancı ve prensipleri her zaman ve her yerde geçerlidir. Maturidilik, İslam’ın farklı dönemlerinde ortaya çıkan değişikliklere ve toplumsal koşullara bağlı olarak farklı yorumlar olabileceğini de kabul eder.
Sonuç olarak, Maturidilik akımı, itikadi konularda özgür düşüncenin korunması, akılcı ve mantıksal argümanların inançlarla uyumlu hale getirilmesi, insan özgürlüğü ve sorumluluğunun vurgulanması gibi özellikleriyle dikkat çeker. Bu akımda, İslam’ın evrensel mesajının korunması ve farklı dönemlerdeki değişikliklere uyum sağlanması esastır. Maturidilik, İslam düşünce tarihinde önemli bir yer edinmiş ve günümüzde de hala etkili olan bir akımdır.
Matüridî, Kitab üt-Tevhid’inde bilgi ve önemi üzerinde ısrarla durur. Matüridî, bilgi edinme yollarını duyular, haberler ve akıl olarak belirler. O’na göre bilgi vehbî olmaz; kesbî’dir. Doğru akıl yürütmeyle ortaya çıkan bilgi bir âdet-i ilâhiye’dir.
Mâtürîdî, başta kelâm ilmi olmak üzere, hadis, fıkıh, tefsir, mezhep- ler tarihi, cedel, usûl-ü fıkıh, Kur’an-tecvid ve diğer ilimlerde, temel kaynak niteliği taşıyan birbirinden değerli eserler telif etmiştir.
Matüridi, Kuran’ı Kerim’i tefsir ve tevil ayrımını göz önünde bulundurarak dirayet metoduyla tefsir etmiştir. Cebri görüşürünü reddeden Matüridi, insanın her fiili özgür iradesiyle seçtiğini, Allah’ın, insanın fiillerini seçtikten sonra yarattığını savunmuştur.5 Ağu 2021
Maturidilik Mezhebinin Temel Görüşleri Nelerdir? Allah (c.c) her zaman verdiği sözü yerine getirir. Allah, kulunun gücünün yetmeyeceği şeyi kuluna buyurmaz. Önceleri iman etmemiş kişiler son nefesinde iman ederse imanları kabul edilir.21 Mar 2021
Ca’fer-i Tayyâr’ın oğlunun torunu ve Cenâhiyye hareketinin lideri kabul edilen Alevî reisi. Hz. Peygamber’in amcasının oğlu, Mûte Savaşı kumandanlarından, sahâbî.
Muaviye bin Ebu Süfyan (Arapça: معاوية بن أبي سفيان Mu’āviyye ibn Ebu-Sufyān) (602 – 6 Mayıs 680), İslam Devleti’nin Hasan’dan sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı’nın kurucusudur.
Muaviye, 28 Mart 661’de doğmuş olup babası Emevi hanedanından Yezid idi ve annesi Hicazdaki Kureyş kabilesi soyundan idi. Annesinin babası Ebu Haşim bin Utbe bin Rabia Basra Valisi idi ve annesi Yezid ile 660’ta evlenmişti.
Muâviye b. Yezîd Emevî devletinin üçüncü halifesidir. Genelde kabul edilen görüşe göre 41/661 yılında doğmuş, 64/683 yılında ölmüştür. Çok genç yaşta halife olmuş, yine çok kısa süren bir hilâfet döneminden sonra vefat et- miştir.
Muaviye kelimesi, Emevi hanedanının kurucusu olan ve beşinci halife için kullanılan bir ifade olmaktadır. Muaviye, Dördüncü halife kabul edilen Ali bin Ebu Talib ile savaşmıştır ve Mısır’ı ele geçirmiştir. Ali bin Ebu Talib’in 661 senesinde suikaste uğrayıp öldürülmesinden sonra halifeliğini ilan etmiştir.15 Eki 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…