Matüridî, Kitab üt-Tevhid’inde bilgi ve önemi üzerinde ısrarla durur. Matüridî, bilgi edinme yollarını duyular, haberler ve akıl olarak belirler. O’na göre bilgi vehbî olmaz; kesbî’dir. Doğru akıl yürütmeyle ortaya çıkan bilgi bir âdet-i ilâhiye’dir.
Ehl-i Sünnet’in iki önemli ekolü olan Eşarilik ve Maturidilik İslam düşüncesinin oluşum sürecinde hem düşünsel hem de toplumsal açıdan önemli roller üstlenmiştir. İki mezhep arasında içinde bulundukları bağlamların farklılaşmasına paralel olarak Doğu’da ve Batı’da iki farklı ilişki türü kendisini göstermiştir.
Mâtürîdî, başta kelâm ilmi olmak üzere, hadis, fıkıh, tefsir, mezhep- ler tarihi, cedel, usûl-ü fıkıh, Kur’an-tecvid ve diğer ilimlerde, temel kaynak niteliği taşıyan birbirinden değerli eserler telif etmiştir.
Matüridi, Kuran’ı Kerim’i tefsir ve tevil ayrımını göz önünde bulundurarak dirayet metoduyla tefsir etmiştir. Cebri görüşürünü reddeden Matüridi, insanın her fiili özgür iradesiyle seçtiğini, Allah’ın, insanın fiillerini seçtikten sonra yarattığını savunmuştur.5 Ağu 2021
Maturidilik Mezhebinin Temel Görüşleri Nelerdir? Allah (c.c) her zaman verdiği sözü yerine getirir. Allah, kulunun gücünün yetmeyeceği şeyi kuluna buyurmaz. Önceleri iman etmemiş kişiler son nefesinde iman ederse imanları kabul edilir.21 Mar 2021
Tanzimat’tan sonra bir sancağın (liva) en büyük mülkî amirine verilen san. Osmanlı Devleti’nde ülke, vilayet, sancak, kaza, nahiye olmak üzere idarî birimlere ayrılmıştı. “Vilayet”in başında “vali”, “sancak”ın “mutasarrıf”, “kaza”nın “kaymakam”, “nahiye”nin ise “nahiye müdürü” bulunuyordu.
Osmanlı Devleti’nde valiler Tanzimat’tan önce, sahip olduğu yetkiler ve sorumluluklar bakımından eyaletlerin en üst yöneticisi ve hükümdarın taşradaki vekili konumunda idiler.30 Ara 2019
Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
Zamanla beylerbeyilik tabirinin yanında eyalet, beylerbeyi unvanıyla birlikte de vali terimleri kullanılmaya başlanmıştır2. Beylerbeyiler sorumlu oldukları bölgenin mülki, mali ve askeri yöneticileriydiler.
Zamanla beylerbeyilik tabirinin yanında eyalet, beylerbeyi unvanıyla birlikte de vali terimleri kullanılmaya başlanmıştır2. Beylerbeyiler sorumlu oldukları bölgenin mülki, mali ve askeri yöneticileriydiler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…