Mâtürîdî ‘nin inanç ilkeleri (akaid) ile ilgili en kapsamlı eseri Kitab üt-Tevhid’dir. Bu esere göre dinin öğrenilmesinde başvurulacak “vasıtalar iki olup, biri nakil, diğeri akıl” dır.
Kullanıcılar şunları da aradı
KORKMAZ, Sıddık. “İmam Ebu Mansur El-Maturidi’nin Hayatı Ve Eserleri”. Dini Araştırmalar 4/10 (Haziran 2001).
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî’nin (ö. 333/944) kelâma dair eseri.
Fıkhi Görüşleri Öğrencileri de yine Hanefi mezhebi imamları arasında zikredilmektedir. İmam maturidi’nin günümüze ulaşabilen iki eseri kitabı Tevhid ve Kur’an fıkıhla ilgili eserler değildir.
“Kötülüğe giden yolların kapatılması” anlamına gelen Sedd-i zerâi, İslâm hukuk ekolleri tarafından benimsenmiş ve pek çok konuda uygulanmıştır. Mâlikî ve Hanbelîler, bu prensibi delil olarak kabul eden ve onu hükümlerine uygulayan mezheplerin başında gelmektedir.
İslam Hukukunda hüküm koymada şer„î delil olarak kabul edilen seddu‟z-zerâi„, şer„an yasak olan bir sonuca yol açması sebebiyle aslında caiz olan fiillerin yasaklanması anlamına gelmektedir. Sedd-i zerâi, kötülüğe/mefsedete götüren yolların yasaklanması demektir.
“Kötülüğe giden yolların kapatılması” anlamına gelen Sedd-i zerâi, İslâm hukuk ekolleri tarafından benimsenmiş ve pek çok konuda uygulanmıştır. Mâlikî ve Hanbelîler, bu prensibi delil olarak kabul eden ve onu hükümlerine uygulayan mezheplerin başında gelmektedir.
Sedd-i Zerâî’nin Tanımı İslam Hukukunda hüküm koymada şer„î delil olarak kabul edilen seddu‟z-zerâi„, şer„an yasak olan bir sonuca yol açması sebebiyle aslında caiz olan fiillerin yasaklanması anlamına gelmektedir. Sedd-i zerâi, kötülüğe/mefsedete götüren yolların yasaklanması demektir.
Sedd-zerai metodu kullanılarak amaçlanan harama ve kötülüğe giden yolu kapamaktır. Harama olası imkan veren durumları önlemektir. Sedd-i zerai yöntemine bir örnek vermek gerekirse; ağız dolusu içkiye sebep olabileceğinden içkkinin bir damlası dahi haram kılınmıştır.5 Ağu 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…