Basmane’deki izbe bir pansiyonda hayatları kesişen; güçlü bir seks işçisi olan Uğur, ona saplantılı bir adam olan Bekir, annesinin hamileyken yediği dayaktan dolayı sağır ve dilsiz doğan Çilem ve hapisten yeni çıkmış amaçsız biri olan Yusuf etrafında gelişen sıradan olayları konu almaktadır.
Üçlemesini başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası’yla (2003) tamamlayan Demirkubuz, daha sonra Masumiyet’in başlangıç öyküsünü anlatan Kader’i çekti (2006). 2009 yılında gösterime giren ‘Kıskanmak’ filminin ardından, ‘Yeraltı’ (2012) adlı filmi çekmiştir.
Kör düğüm olmuş bir aşk üçgeni, Bekir, Uğur ve Zagor’un bu zorlu yolculuğunda işler karışıktır. Bekir Uğur’a, Uğur Zagor’a, Zagor’da serseriliğe aşıktır. Karşılığını bulamayan kalplere tutkun bu üç insanın yolu, tutkunun beslediği bir kaderle birbirine bağlanır.
Kader’in hikâyesi, Bekir karakterini oynayan Haluk Bilginer’in Masumiyet’teki yaklaşık 10 dakika süren monoloğuna dayanmaktadır. Masumiyet’i daha önce çekmiş olmasına rağmen, Demirkubuz, ilk olarak Kader’in senaryosunu yazmıştır.
Kör düğüm olmuş bir aşk üçgeni, Bekir, Uğur ve Zagor’un bu zorlu yolculuğunda işler karışıktır. Bekir Uğur’a, Uğur Zagor’a, Zagor’da serseriliğe aşıktır. Karşılığını bulamayan kalplere tutkun bu üç insanın yolu, tutkunun beslediği bir kaderle birbirine bağlanır.
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir.11 Haz 2021
Zâhir ilmi yola, bâtın ilmi menzile ait bilgilerdir. Sûfîler metot olarak zâhir ilminin eğitim ve öğretimle, bâtın ilminin ise mistik sezgi (keşf) ile elde edildiğini söylerler.
Sözlükte “ortaya çıkmak, belirgin olmak; üstün olmak, galip gelmek; yardım etmek” anlamlarındaki zuhûr kökünden türeyen zâhir, terim olarak “varlığını ve birliğini belgeleyen birçok delilin bulunması açısından belirgin olan” mânasında kullanılır (Kāmus Tercümesi, II, 512; Zeccâcî, s. 137).
zâhir= şu gördüğümüz alem ve onda cereyan edenlerdir. bâtın= hepimizin iç âlemi; aklı, kalbi, zihnidir. kuralımız şudur: zâhir ile bâtın iki ayrı denizdir. aralarında bir perde vardır, birbirlerine karışmazlar. dine, imana, inanca dair yapılan hataların ezici çoğunluğu bu meseledeki yapılan yanlışlardan ortaya çıkar.
Daha çok vakıf, vasiyet ve miras hukukunda geçen ve soyun nesep bakımından derecelerini ifade eden bir terim. İslâm ülkelerinin toplum ve kültür hayatında önemli rol oynayan hayır müessesesi. Miras hukukunda üst soy hısımları ifade eden fıkıh terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…