Mârifet ve hüner sâhibi olan, yaptığı beğenilen, ustaca iş yapan (kimse), becerikli.
1.2. Ragıb el-İsfahanî’ye göre “kişinin kusurunun, Allah’tan bağışlanmasını talep etmesi anlamına gelen “istiğfar” da aynı kökten gelmektedir. Mağfiret kavramının hadis literatüründe aynı anlamda sıkça geçtiğini görüyoruz (Bebek, 2003, ss.313-314).
Mağfiret Allah’ın kullarına karşı sonsuz bağışlayıcı ve merhamet sahibi olması demektir. Allahu Teala birçok ayette, kıyamet gününde rahmetinin gazabından daha fazla olacağını ve lütfunun kullarına karşı sonsuz olduğunu bildirmiştir.29 במאי 2021
Sözlükte “örtmek, gizlemek, birinin kusurunu ifşa etmeyip bağışlamak” mânasına gelen gafr (gufrân) kökünden türemiştir. Allah’a nisbet edildiğinde “kulunun günahını örtüp kusurunu bağışlaması” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ġfr” md.).
Sözlükte tanımak, bilmek, bilgi, ikrâr, itiraf ve kabul etmek anlamına gelen marifet, irfan kelimesi ile aynı anlamı ifade eder. Marifet kelimesinin çoğulu olan maârif Türkçede öğrenim, kültür ve hüner anlamında kullanılmaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…