Mâna ile mefhumun her biri akılda oluşan sûreti ifade etmesi açısından birbirine benzer. Ancak oluşmaları bakımından farklılık arzederler; zira sûret lafızla kastedilmesi bakımından mâna, akılda oluşması bakımından mefhum diye isimlendirilir (Tehânevî, II, 1600-1601).
kanunda öngörülmüş olan belirli bir eylem, davranış, veya ilişki hakkındaki düzenleme biçiminden bunların tam zıddı olup da kanunda düzenlenmemiş bulunan eylem, davranış veya ilişkinin kanundaki düzenleniş biçiminin tam zıddı olan bir hükme tabi tutulmak istendiği sonucunu çıkarmaktır.
Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi. Zihnin bir şey hakkındaki bilgiden başka bir şeyin bilgisine ulaşması anlamına gelen mantık ve fıkıh terimi. Sözde zikri geçen ve ifade edilen mâna anlamında usûl-i fıkıh terimi.
İnsanın kalbi ve ruhuyla bildiği, algıladığı şeyler mefhum olarak ifade edilir. Örneğin inançlar, bu ifadeye göre birer mefhumdur. Gözle görülmeyen ama insanın var olduğuna inandığı şeyler mefhum olarak açıklanabilir.9 Mar 2020
12 Zuhur eden şeyler. Hesapta olmayan, umulmadık hadiseler, rastlayış (Devellioğlu, 2004, s. 1191). tanımı ise “müzikal şeylerin13, bestecinin eserleri üzerinde bilinçaltı kaynaklı ve geçici olarak zuhur edişler (zuhurat) sergilemesi” şeklinde kurgulanabilir.20 Ara 2021
12. yüzyılda literatüre giren zuhur etmek, sözlük ve terim anlamında kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı, gizli tutulan bir şeyin ortaya çıkması ve herkes tarafından bilinmesidir. Bu kelime divan edebiyatında Allah’ın sıfatlarının kulları tarafından görünmesi ve idrak edilmesi manasında kullanılır.28 Ara 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…