Buna göre illet, kendisinden bitişik ya da ayrık olarak bir şeyin meydana geldiği şeydir. İlletin meydana getirdiği şeye malul denir.
Peygamber’e veya bir sahâbî yahut bir tâbiîye isnat edilen hadis demektir. Hadisi bu şekilde rivayet etmeye ta’lik adı verilir. Bir yazıda ayrı yazılması gereken harflerin birbirine karıştırılmasına, dişli harflerin dişlerinin belirtilmemiş olmasına da muallak denilmiştir.
Hadis şiddetli bir zafiyet taşımamalıdır. Buna göre mevzu, metrük ve münker hadislerle kesinlikle amel edilemez.
İllet sözlük anlamı itibariyle sebep, gerekçe, vasıta gibi anlamlara gelir.1 Bu anlamda iki olay veya nesne arasındaki ilişkide sonucun meydana gelmesine etki edene illet, bu etki sonucunda meydana gelene malul, bu ikisi arasındaki ilişkiyi açıklama işine de illiyet denilmiştir.
GİRİŞ Âdil ve zâbıt ravilerin muttasıl olarak rivayet ettiği şaz ve muallel olmayan hadise “Sahih Hadis” denir. Buna göre sahih hadiste 5 şart aranmaktadır.9 Eyl 2020
Genellikle 7’li ya da 8’li hece ölçüsüyle yazılan mazmun eserlere mahni denir. Mani türündeki eserlerde konu sınırlaması yoktur. Şairler, başından geçenleri lirik bir üslupla kaleme alır. Manilerde sıla, memlekete ya da sevgiliye duyulan özlem ve ayrılık gibi konular ele alınır.13 Eyl 2022
Azerbaycan’da mani terimine karşılık olarak bayatı, mani, meni, mahnı, mahna kelimeleri kullanılmaktadır (Kaya 1999: 10).
Anonim Türk halk şiirinde bir nazım şekli. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Halkın edebî zevkini karşılamak üzere sözlü olarak ortaya konan, kendine has bir dile ve üslûba sahip edebiyat kolu.
Mahnı Hangi Dil? Mani kelimesi, eski dilde Mahni şeklinde yazılmaktadır. 14. yüzyıldan itibaren, kelimeyi daha kolay telaffuz etmek için, tam ortada yer alan “h” harfi atılmış ve kelime “mani” şeklinde yazılıp okunmaya başlamıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…