6. Bölüm. Ölüme meydan okuyan romantik bir aşkın hikayesi Makber,final bölümüyle 27 Ocak Çarşamba akşamı saat 20.00’de Star TV ekranında izleyicileriyle buluşacak.
Bu bağlamda düşünüldüğünde Makber yalnızca Fatma Hanım’a yazılmış bir mersiye olmaktan çıkar, Hamit’in diğer eserlerindeki duyuş ve düşüncelerinin toplamını, insanın ölüm karşısındaki acizliğini ve isyanını anlatan, Tanzimat Dönemi’nin hâkim zihniyeti içinde şiir söyleminin değiştiği bir eser hâline gelir.
Muhteva olarak Makber, iki ana tema üzerine kurulmuştur: Fatma Hanım ve onun ölümü vesilesiyle Hâmid’in ölüm etrafındaki duygu ve düşünceleri. Eserde bu iki tema ve bunların açılımları belirli bir düzene bağlı olmadan farklı kıtalara dağılmış bir şekilde yer almaktadır.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan’ın karısı Fatıma Hanım’ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan’ın karısı Fatıma Hanım’ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Diz çöküp oturarak ve başı sağa sola çevirmek veya diz kapakları yerde olduğu halde doğrulup oturmak suretiyle yapılan zikre kuûd zikri, bu şekilde zikredenlere kuûdî denir.
Mevleviyye ve Bektaşiyye tarikatı dışında cehrî zikri uygulayan tarikatlarda zikir ya oturarak (kuûd zikri) ya ayakta (kıyam zikri) ya da ayakta halka şeklinde daireler oluşturarak (devran zikri) yapılırdı.
Devran, Türk tasavvufunda sufilerin dönerek zikir yapmalarına verilen isim. Ayrıca Hadra olarak da bilinir. Kabe etrafında tavafı ve kainatın dönmesini andırmaktadır.
2- Ağızla söylemeyip, yalnız kalble yapılan zikirdir. Buna, tasavvufta Zikr-i hafi denir. Bu da, yalnız Zat-ı ilahiyeyi zikirdir. Yahut sıfatlarını düşünerek yapılır.
Eserin farklı kütüphanelerde birçok nüshasına rastlanılmaktadır. Bu risale, devran, semâ ve zikir konusunun caiz olduğu- nu önemli kaynaklar referans göstererek ilmi bir şekilde açıklamaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…