Maide Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 5. suredir ve 120 ayetten oluşur. Surenin ana teması, İslam’ın günlük hayatta nasıl yaşanması gerektiğini anlatmak ve Müslümanların Allah’ın emirlerine uyması gerektiğini vurgulamaktır.
Surenin başında, Allah’ın verdiği nimetleri hatırlatır ve insanlara düşen sorumlulukları anlatır. Namazın önemi ve cömertlik, adalet ve sadakat gibi erdemler üzerinde durulur. Ayrıca haram kılınan yiyecekler ve içecekler belirtilir.
Surenin diğer bir önemli konusu ise Yahudi ve Hristiyanlarla olan ilişkilerdir. Surenin 51. ayetinde, Müslümanlara diğer inançlara mensup kişilerle dost olmamaları öğütlenir ve onlardan fazla yardım ve şefkat beklememeleri gerektiği ifade edilir.
Maide Suresi aynı zamanda, o dönemdeki toplumsal ve yasal konulara da değinir. İçki, kumar ve şirk gibi günahlar yasaklanırken, adaletin önemi vurgulanır. Hırsızlık ve katillik gibi suçlar için öngörülen cezalar da belirtilir.
Surenin son bölümlerinde, İsa’nın peygamberliği ve mucizeleri hakkında bilgi verilir. İsa’nın Allah’ın elçisi olduğu ve insanları tek Allah’a yönlendirdiği vurgulanır.
Maide Suresi Müslümanlara örnek davranışlar sergilemelerini, Allah’ın emirlerine itaat etmelerini ve adaletle hareket etmelerini öğütler. Aynı zamanda diğer inançlara mensup kişilerle saygılı bir şekilde iletişim kurmalarını, yardımlaşmalarını ve barış içinde bir arada yaşamalarını teşvik eder.
Peygamber bineği üzerinde iken ona Mâide sûresi indi. (O sıradaki ruh halinden dolayı) binek onu taşıyamadı, bunun üzerine Hz. Peygamber bineğinden indi” (Müsned, II, 176).
Ayetlerimi az bir bedel karşılığı satmayın, her kim Allah’ın indirdiği (hükümler) ile hükmetmezse (onları tebdile yeltenirse), işte onlar kafirlerin ta kendileridir. Şüphesiz Tevrat’ı biz indirdik. İçinde bir hidayet, bir nur vardır. (Allah’a) teslim olmuş nebiler, onunla yahudilere hüküm verirlerdi.
Rivayete göre sure Hicri 6. yılda Muhammed’in Mekkelilerle yaptığı Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra nâzil olmaya başladı. İhtiva ettiği birçok konudan biri olan ve “yemek sofrası” manasına gelen Maide, sureye isim olmuştur.
Amr b. Âs’ın şöyle dediği rivayet edilir: “Hz. Peygamber bineği üzerinde iken ona Mâide sûresi indi. (O sıradaki ruh halinden dolayı) binek onu taşıyamadı, bunun üzerine Hz. Peygamber bineğinden indi” (Müsned, II, 176).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…