Lazkiye, Suriye’nin batısında Akdeniz’e kıyısı bulunan bir şehirdir. Şehir, tarihi ve kültürel açıdan büyük önem taşımaktadır. Lazkiye, Türk kültürüyle de yakından ilişkilendirilir. Ancak, Lazkiye halkının tam olarak Türk olduğu söylenemez.
Lazkiye’nin nüfusunun çeşitli etnik gruplardan oluştuğu bilinmektedir. Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer azınlık grupları şehirde yaşamaktadır. Bu durum, Lazkiye’nin etnik çeşitlilik bakımından zengin bir şehir olduğunu kanıtlamaktadır.
Türklerin Lazkiye’ye yerleşimi tarih boyunca farklı dönemlerde gerçekleşmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkler, Lazkiye’ye yerleşip şehirde ticaret yapmaya başlamışlardır. Ancak, bu ticaret faaliyetleri Lazkiye’nin tamamında değil, belli bölgelerinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, Lazkiye’nin Türk kültürüyle ilişkilendirilmesi belli kesimleri kapsamaktadır.
Lazkiye’nin Türk kültürüyle ilişkilendirilmesinin bir diğer nedeni ise dil bağlantısıdır. Türkçe, Lazkiye’de konuşulan diller arasındadır. Ancak, Türkçe sadece Türkler arasında değil, diğer etnik gruplar arasında da konuşulan bir dildir. Bu da Lazkiye’nin dil açısından da çeşitliliği yansıttığını gösterir.
Sonuç olarak, Lazkiye’nin Türk kültürüyle ilişkilendirilmesi doğru olsa da, bu ilişkinin tamamen kesin olmadığı görülmektedir. Şehrin etnik çeşitliliğinin yanı sıra, diğer etnik gruplar arasında da Türkçe’nin konuşulması, Lazkiye’yi Türk kültürüyle ilişkilendirmeyi zorlaştırmaktadır. Lazkiye’nin kültürel ve tarihi zenginliğinin, farklı etnik gruplar arasındaki etkileşimin bir sonucu olduğu söylenebilir.
Orjinal adıyla Lattakia olan Lazkiye Suriye’de bir liman kentidir. Su sporları için oldukça ideal bir noktadadır. Hatay’ın 70 km. güneyinde bulunmaktadır. Kent ayrıca ülke standartlarından oldukça yüksek olan Tishreen Universitesini’ni de bünyesinde barındırır.28 Şub 2020
Lazkiye (Arapça: اللاذقية), Suriye’nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur. İlin en büyük şehri, merkezi olan Lazkiye şehridir. Diğer önemli şehir ise Cebele’dir.
Kırmızı Bölge: Badiya ve civarı hariç Humus eyaletinin tamamı, Hama, Lazkiye, Tartus, Dara, Süveyda, El Kunatra ve Şam eyaletlerinin tamamı Esad rejiminin kontrolünde. Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad’ın kontrolünde.20 Kas 2022
Mihrapta bulunan son yazı ise, celi sülüs hatla ve zerendut olarak, levha şeklinde asılıdır. Bu levhada, ‴Zekeriyya mabette durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle nida ettiler‴ anlamındaki Âl-i İmran suresi 3/39. ayeti yer almaktadır.
Mihraplarda genellikle bilinen iki âyet (el-Bakara 2/144; Âl-i İmrân 3/37) dışında Âyetü’l-kürsî ile kelime-i tevhid yazıları da yaygın biçimde kullanılmıştır. Mihrabın yapıdaki yeri genellikle kıble duvarının ortasıdır.
Mihraplarda genellikle bilinen iki âyet (el-Bakara 2/144; Âl-i İmrân 3/37) dışında Âyetü’l-kürsî ile kelime-i tevhid yazıları da yaygın biçimde kullanılmıştır. Mihrabın yapıdaki yeri genellikle kıble duvarının ortasıdır.
Mihrap (Arapça: محراب), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.
Yüzünü Mescid-i Haram’dan yana dön…” anlamındaki Bakara Suresi 144. ayetinin bir bölümü olmak üzere Kur’an’dan ayet yazılması zamanla oluşmuş bir gelenek haline gelmiştir. Diğer yandan mihrabın sağ üst kısmına “Allah”, sol üst kısmına “Muhammed” veya üst kısma yalnız “İhlâs” sûresinin yazıldığı da görülür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…