Bir kimseye asıl adından ayrı olarak sonradan takılan ikinci ad; şeref pâyesi; halife ve sultanların hâkimiyet alâmeti. Osmanlı belgelerinde muhatabın sıfatlarının sayıldığı hitap cümlesine verilen ad. Bir kimsenin temsil ettiği makam veya göreviyle ilgili olarak anıldığı ad ya da sıfat, hükümdarlık alâmeti.
Hitap adı 1.2.2. Takma ad, müstear, mahlas, tapşırma, rumuz, nickname, kullanıcı adı 1.2.3. Lakap 1.2.4. Unvan, san (Zengin, 2014: 19).19 Tem 2021
Bir kimseye asıl adından ayrı olarak sonradan takılan ikinci ad; şeref pâyesi; halife ve sultanların hâkimiyet alâmeti. Osmanlı belgelerinde muhatabın sıfatlarının sayıldığı hitap cümlesine verilen ad.
Hucurât / 11. Ayet Birbirinizi ayıplamayın; birbirinizi incitici, aşağılayıcı kötü lakaplarla çağırmayın. Bir insan iman ettikten sonra onu fâsıklığı çağrıştıran bir isimle çağırmak ne kötü bir davranıştır ve böyle yapıp imandan sonra fâsıklık damgası yemek de ne kötüdür.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm’ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
(Üç defadan fazla aksıran nezle olmuş demektir.) [ Yemeğe veya insanlara karşı değil de başı başka yöne çevirmelidir. Aksırırken de, çok ses çıkmaması için ağzı kapamaya çalışmalıdır!
Hapşıran kişinin elhamdulillah demesi üzerine kendisine yerhamükallah denmelidir. Bunun karşılığında hapşıran kişi “yehdina ve yehdikumullah” şeklinde karşılık verir.10 Nis 2023
Bu tüycükler ciğerlerimize çektiğimiz havanın içerisinde bulunan zararlı maddeleri tutarak ciğerlere gitmesini ve ciğerlerin hastalanmasını önler. Vücuda giren maddelerin daha doğrusu akciğerlere giren ve akciğerlere zararlı olan maddelerin vücuttan dışarı atılabilmesi için hapşırmak faydalıdır.
Hapşırmak aksırmak olarak da bilinir.20 Haz 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…