Hafız İmam Hatipler Kuranı Kerim ilmini en iyi şekilde öğrenebilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Onlar bu özel ve anlamlı eğitime 3 yıl boyunca devam edecekler. Sonunda da sınavı kazananlar kurra hafız olacaklar.28 Mar 2016
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim’in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Ancak düzenli şekilde her gün sayfa dinletmeye gayret edildiğinde hafızlık süresi kişinin gayretine ve çabasına göre şekil alabilir. En az 20 ay sürmek şartı ile genel olarak bir hafızlığın tamamlanması 2 ve 4 yıl arası değişmektedir.
Kurra hâfız Hadislere göre İslâm Peygamberi’nin izin verdiği yedi kıraat ve on rivayet üzerine okumayı bilen kişilere denir. Hafızlar arasında sesi en iyi olanlar arasından seçilir ve özel eğitim görürler.
Çok Kur’an okuyan anlamına gelen ve farklı bağlamlarda kullanılan bir terim.
Kıdem, Allah’ın zâtından yokluğu nefyettiği için selbî-tenzihî sıfatlar arasında yer almakla birlikte vücûdî (sübûtî) sıfat özelliği de taşır.
Allah’ın Zati Sıfatları Kıdem: Allah, doğmamış ve doğurulmamıştır. Allah’tan öncesi yoktur. Allah’ın varlığının bir başlangıcı ya da sonu yoktur. Beka: Allah’ın ölümsüz olduğunu ifade eden sıfattır.9 Ara 2022
Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li’l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.21 Oca 2021
Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah’ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah’ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…