Kureyş kabilesinin Hz. Peygamber’in de mensup olduğu kolu.
Kureyş’in ataları Kusay bin Kilab (Zeyd), Abdülmuttalib’in büyük-büyük-büyükbabası ve Muhammed’in beşinci göbekten atasıdır.
Soyu. Muhammed’in annesi Âmine ve babası Abdullah’ın, ortak ataları olan Mürre bin Kâ’b’a dayanan soy haritası. Rivayet kültürüne göre Muhammed, İbrahim’in büyük oğlu İsmail’in soyundan, Adnaniler kavmine uzanan bir soy hattından, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesinden gelmektedir.
Günümüzde Haşimoğulları Benu Haşimin soyundan gelenler yüzde yüz Arap kanı taşımakta ve dünyanın pek çok ülkesinde yaşamaktadır.
İslam peygamberinin kabilesi olmakla beraber aynı zamanda Müslümanların en çok savaştığı kabiledir. Muhammed, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesine mensuptur. Kurucusu Muhammed’in büyük dedelerinden Kusay bin Kilab’dır.
Günümüzde biri, “hoşlanmadığı, güveninin sarsıldığı” kimse için “Ondan sıd kım sıyrıldı.” der. Yazımı ise genellikle “Ondan sıtkım sıyrıldı.” biçimindedir. Aslında sıtkım Türkçenin ses düzenine uygundur.
Sıdk kelimesi yetişkinler tarafından kullanılmaktadır. Deyim haline gelmiş hali ise sıdkı sıyrılmak olarak bilinmektedir. Günümüzde de kullanımı devam eden sıdk kelimesinin anlamı merak edilmektedir. Eskiden insanların kendilerini ifade etme şekillerinde sıkça deyimlerin kullanılması söz konusudur.29 Nis 2020
Sıdkı sıyrılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Birinden soğumuş olmak, tiksinmek. “Bir kez sıdkım sıyrıldı o adamdan.”
Doğru sözlü, doğruluktan ayrılmayan, gerçeği tasdik eden anlamında bir Kur’an terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…