Kürek balığı, bilimsel adıyla Rhinobatos rhinobatos, birçok kültürde kıyamet alameti olarak kabul edilen bir tehlike olarak görülmektedir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur, çünkü bu yanlış bir inanıştır. Kürek balığı, özellikle Türkiye ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde popüler bir türdür ve denizlerde yaygın olarak bulunur.
Kıyamet alameti inancı, orta çağ döneminden miras kalmıştır. Bu inanca göre, kürek balığı görüldüğünde bir felaketin yaklaştığına işaret etmektedir. Ancak bu sadece bir hurafedir ve bilimsel olarak hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.
Kürek balığı, aslında zararsız bir balık türüdür. Sahil bölgelerinde yaşayan ve sığ suları tercih eden bu balıklar, avlarını suda dolaşarak bulurlar. Diğer balıklarla birlikte uyum içinde yaşayan bir türdür ve avcı değildir. Ağızlarında dişleri olmasına rağmen, yalnızca küçük deniz canlılarını avlarlar ve insanlara zarar vermezler.
Kürek balığı, vücut yapısı itibarıyla da tehlikeli bir tür değildir. Genellikle 1-2 metre uzunluğunda ve 10-15 kilogram ağırlığındadır. Gövdesi yassı ve kaygan olduğu için çabuk hareket edemezler. Bu nedenle, tehlike arz etmezler ve insanlar için bir tehdit oluşturmazlar.
Sonuç olarak, kürek balığı kıyamet alameti olarak kabul edilen bir canlı değildir. Bu inanç, yanıltıcı bir hurafeden ibarettir. Kürek balığı zararsız bir balık türüdür ve insanlar için bir tehdit oluşturmaz. Sahil bölgelerinde yaygın olarak bulunan bu balıklar, ekosisteme katkıda bulunan önemli bir canlıdır.
Japon mitolojisinde deprem ve tsunami başta olmak üzere yaklaşan kıyamet ve tehlikenin habercisi olarak sembolize edilen ve “Kürek Balığı” (Russell’s oarfish) adı verilen bu canlı, 200 ila 1000 m arasında derinliklerde yaşayan, efsanelere konu olmuş bir balık türüdür.16 Tem 2023
Peru’daki Punta Sal bölgesinde sahile gidenler devasa bir kürek balığının kıyıya vurmasıyla paniğe kapıldı. Uzunluğu 4 metreye ulaşan kürek balığının felaketlerle olan bağlantıları nedeniyle yerel halk tarafından “kıyamet habercisi” olarak yorumlandığı ifade edildi.27 Tem 2023
Fotoğraf Eylül 1996’da San Diego, Kaliforniya’da çekilmiştir. Çok eski bir Japon efsanesi de kıyıya vuran kürek balıklarının deprem habercisi olduğundan bahsetmektedir.
Kürek balıkları boyutları ve şekilleri nedeniyle ‘deniz yılanlarına’ benzerler ve Japon mitolojisinde depremlerin ve talihsizliklerin habercisi olarak kabul edilirler.15 Tem 2023
Hadisleri ilk olarak büyük ölçüde toplayarak bir araya getiren İmam Mâlik, bunları Muvattâ adlı eserinde toplamıştır.
Abd al-Hâdî al-Fadlî tarafından girişinde, Kitab-ı Ali, Peygamber’in yetkisiyle yazılan ilk “Ehl-i Beyt hadis kitabı” olarak anılır.
Bu âlimler arasında Medine Valisi Ebû Bekir b. Hazm ve Zührî öne çıkmaktadır. Ebû Bekir b. Hazm elindeki yazılı hadislere yenilerini ilâve ederek hacimli bir kitap oluşturmuştur (Fesevî, I, 644-645).
Hadis ilmini rivâyetü’l-hadîs ve dirâyetü’l-hadîs şeklinde iki başlık altında ele aldığı bilinen ilk âlim İbnü’l-Ekfânî’dir (ö. 749/1348).
İmam olarak anılan Buhârî, İslâm dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslâm Peygamberi’nin vefatından 178 yıl sonra Dünya’ya gelen Buhârî, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile kaydetmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…