Kuranul fecr ne demek?

Kuranül Fecr, İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan bir suredir. Fecr, sabahın aydınlanma anlamına gelirken, Kuranül Fecr ise Kur’an’ın bir sure ismi olarak kabul edilmektedir. Bu sure, yirmi dördüncü sure olarak Kur’an-ı Kerim’in ışık saçan mesajlarını içermektedir.

Kuranül Fecr, Mekke döneminde nazil olmuş bir suredir. Rivayetlere göre, Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde, Müslümanların İslam’a olan bağlılığını sınayan zorlu bir süreç yaşandığı zaman nazil olmuştur. Bu surede, Müslümanlar arasında başarıya inanan ve birbirlerini destekleyenlerin sevaplarının sonsuz olduğu belirtilmektedir.

Surede, hayatın kısa süreliğine vurgu yapılırken, insanların dünyevi nimetlere ve mal varlığına bağlanmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulunulmaktadır. İnsanların dünya hayatını hakir görmesi ve nimetlerini başkalarıyla paylaşması gerektiği vurgulanmaktadır. Bunun yanı sıra, yoksullara ve yetimlere yardım etmek, düşkünleri gözetmek ve insanlar arasında adaleti sağlamak önemsenmektedir.

Kuranül Fecr’de aynı zamanda Allah’ın azabından bahsedilirken, bu azabın kimsenin engelleyemeyeceği kadar büyük olduğu ifade edilmektedir. Allah’ın insana nimetlerini verdiği gibi, onları da geri alabileceği hatırlatılmaktadır. Bu surede Müslümanların ahiret hayatına hazırlıklı olmaları gerektiği vurgulanmaktadır.

Kuranül Fecr, Kuran-ı Kerim’in mü’minlere ahlaki bir rehberlik sunduğu surelerden biridir. Müslümanlar için ibret alınması gereken birçok kıssayı ve ahlaki mesajı içermektedir. Surenin özeti, dünya hayatında Allah’a olan bağlılığın önemini vurgulayarak, adalet, sabır, yardımlaşma ve akıllıca davranma gibi ahlaki değerleri teşvik etmektedir.

Kerahet vaktinde Kuran okunur mu?

Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken… Bu nedenle bu vakitlerde Kur’an okumak caizdir.10 Mar 2023

Fecri sadık ne zaman başlar?

Bazı fakihlere göre fecr-i sâdık ufukta aydınlığın oluşmaya başladığı vakitte, bir kısmına göre ise beyazlıktan sonra kızıllığın ufukta iyice ortaya çıkmasıyla başlar.

Işrak vakti Kuran okunur mu?

Değerli kardeşimiz, Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken… Bu nedenle bu vakitlerde Kur’an okumak caizdir.10 Mar 2023

Işrak vakti Kuran okunur mu?

Sabah namazından sonra kerahet vaktinde Kuran okunur mu?

Buna göre sabah namazından sonra Kur’an okumak ve zikir ile meşgul olmak mekruh değil aksine müstehaptır.21 Ara 2022

Leave a Comment