Mâverdî, Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’ın kendi kitabını “el-kur’ân, el-furkān, el-kitâb, ez-zikir” isimleriyle adlandırdığını söyler. Muhammed Tâhir b. Âşûr’a göre ise Kur’an’ın en meşhur isimleri şunlardır: Kur’ân, tenzîl, kitâb, furkān, zikr, vahy, kelâmullah. Hz.
İslamın temel kaynağı olan Kur’an evrenseldir. Yani onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsayacak ve bütün insanları ve cinleri içine alacak özellik taşımaktadır. Kur’an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir.
O, bu yüce kelâmı indirmiş ve koruyacağını bizatihi şu âyetiyle ifade etmiştir: “Şüphesiz o zikri (Kur’ân’ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz.” (el-Hicr, 15/9). Bu ilahî beyan, onun indirildiği hâliyle korunmuş olduğunun müminler için en büyük güvencesidir.
Kur’an’da belli yerlerde geçen “el-Kitab” (Bakara: 1–2), “el-Furkân” (Furkan: 1), “ez-Zikr” (Hicr: 9), “en-Nûr” (Nisa: 174) gibi kelimelerin de Kur’an’ı ifade ettiği düşünülmektedir. Dinî anlatımlarda “Furkân-ı Hâkim, Mushâf-ı Şerif, Kelâmullah, Kitâbullah” gibi isimlerle de anılır.
İngilizce en önde gelen evrensel dil adayıdır. Bunun ötesinde, hangi dillerin yeterli olduğu konusunda akademik bir fikir birliği yoktur; Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca diğer olası evrensel dillerdir.
“Vatan” mefhumu Ahmedî’nin aşağıdaki şiirinde gerçek anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Garip insan, vatanından uzaklara düştüğü için kendinden geçmiş bir vaziyette çılgınlar gibi dönüp durmaktadır. İnsan gurbette birçok zorluk ve acı çeker. Zamanın sillesini yiyen şair de vatanından uzaklaşmış ve sıkıntılara düşmüştür.30 Eyl 2023
Zaman mefhumu, evreni, evrendeki oluşu açıklayabilmemizde en temel rolü üstlenen kavramlardan biridir. Söz konusu kavram, farklı disiplinlerde farklı karşılıklara sahiptir. Muhammed İkbâl, evrendeki her şeyin birbirine organik bir bağla bağlı olduğunu düşündüğünden zaman kavramını topyekûn bir mânâda düşünmüştür.
“Mefhum”, “bir sözün veya kelimenin taşıdığı, ifade ettiği mana, kavram, anlam ve anlayış” anlamına gelirken, “mevhum” sözcüğü ” gerçekte olmadığı halde var gibi düşünülen, kuruntuya dayanan, vehmedilen” anlamını taşımaktadır.20 Mar 2023
İnsanın kalbi ve ruhuyla bildiği, algıladığı şeyler mefhum olarak ifade edilir. Örneğin inançlar, bu ifadeye göre birer mefhumdur. Gözle görülmeyen ama insanın var olduğuna inandığı şeyler mefhum olarak açıklanabilir.9 Mar 2020
Gözle görülmeyen ama insanın var olduğuna inandığı şeyler mefhum olarak açıklanabilir. Bu sözcük geçmişten günümüze dilimizin hemen her evresinde kullanım alanı bulmuştur. Birçok eserde mefhum kavramı geçmektedir. Özellikle şiirlerde bu sözcük derin bir anlamı içerdiğinde tercih edilmektedir.9 Mar 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…