Bu doğrultuda hatim, Kur’ân’ın mealinden okunması değil, Kur’ân’ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur’ân-ı Kerîm’in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
İlk tercümeler Farsça ve Türkçe dillerindeydi. Batı’da Latince olarak tercümenin tarihi 1143’tür. Bu tercüme 1543’te basılmıştır. Günümüze ulaşan en eski elyazması Türkçe meâl Şirazlı Hacı Devletşah oğlu Muhammed’in istinsah ettiği (1333) meâlidir ve Türk-İslam Eserleri Müzesi’ndedir.
Diyanet, Kuran’ın tercümelerinin Kuran hükmünde olmadığını ve bu tercümeleri Kuran olarak isimlendirilmesinin de caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, “Mealin Kur’an yerine okunması da doğru değildir” denildi. Diyanet’in açıklamasında ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili de “Caiz değildir” ifadeleri kullanıldı.24 Ara 2020
Hectopat. “1378 yılında Kara Yülük Osman Bey tarafından kurulan Akkoyunlular, Kuran-ı Kerim’i Türkçeye çeviren ilk Türk devletidir.2 Ara 2023
Gaffâr, Kur’ân-ı Kerîm’de yer aldığı beş âyetin üçünde “yenilmeyen yegâne galip” anlamındaki “azîz” ismiyle birlikte tekrarlanmış ve bu zâtî isim sayesinde muhtevasındaki süreklilik anlamı zenginlik kazanmıştır.
1- GAFÛR İSMİNİN ETİMOLOJİK TAHLİLİ Gaffâr ismi ise, günahları tek- rar tekrar bağışlayan demektir.”13 Gazzâlî’nin bu ayrımından hareketle şu de- nilebilir: Gâfir, “günahları bağışlayan”; Gaffâr, “kaç defa işlenirse işlensin gü- nahları tekrar tekrar bağışlayan”; Gafûr ise “birçok günahı birçok defa affe- den”dir.
El Gaffar esmasının Türkçe anlamı mağfireti ve affı çok olan Allahu Teala’nın kullarının hem günahlarını bağışlayıcı hem de günahlarını örten bir yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.25 Ağu 2023
“Ya Gaffar” denilerek 1281 defa tekrarlanırsa Allah tüm günahları bağışlar ve mağfiret eder. Her gün “Ya Gaffar” zikrine devam eden kişiler insanların zulmünden ve zorbalıklarından kurtulur. Allah’tan bağışlanmak isteyen kişilerin Cuma günü 100 defa “Ya Gaffar” esmasını zikretmesi gerekmektedir.17 Nis 2020
Bütün kötü huylarından ve davranışlarından kurtulmak isteyen kişiler 100 defa “Ya Gaffar Ya Şekur” zikretmelidir. “Ya Gaffar” denilerek 1281 defa tekrarlanırsa Allah tüm günahları bağışlar ve mağfiret eder. Her gün “Ya Gaffar” zikrine devam eden kişiler insanların zulmünden ve zorbalıklarından kurtulur.17 Nis 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…