Âlimlerin genel kanaatine göre âyetlerin sûrelerdeki dizilişi vahiy ile belirlenmiştir. Bu sebeple tevkîfîdir. Buna göre her âyetin hangi sûrenin neresine konulacağını Hz. Muhammed (s.a.s) tespit etmiş ve yazılmasını, vahiy kâtiplerine emretmiştir.
Kuranı Kerimin sıralamasını kim yaptı?
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur’ân’ı, Hz. Peygamber’in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Surelerin sıralaması nasıl oldu?
Surelerin sıralanması kronolojik değildir, 1. Halife Ebubekir zamanında mushaf halinde derlenirken Peygamber hadisleri kaynaklı temel bilgiler doğrultusunda surelerin önce uzunluklan, iniş tarihleri ve birbirleriyle münasebetleri göz önünde tutularak sıralanmıştır.
Âyetlerin nüzul sırası nedir?
Bunlar: Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide, Enfâl, Berâe, Nûr, Ahzâb, Kıtâl (Muhammed), Fetih, Hucurât, Hadîd, Mücâdele, Haşr, Mümtehine, Saff, Cuma, Münâfikūn, Tegābün, Talâk, Tahrîm ve Nasr.
Kuranı kerim neden nüzul sırası?
Bu konu çok geniştir. Alimlerin bildirdiğine göre, Kur’an’ın nüzul sırası, o anda açıklanması veya hakkında hüküm verilmesi gereken konuların meydana gelmesiyle alakalıdır. Mushaftaki tertip ise, ilahi hikmetleri gözeten bir düzenlemedir. Bu hikmetlerin hepsini saymak veya bilmek elbette mümkün değildir.6 Şub 2017