Doğrudan doğruya bir hüküm ifade etmeyen ve ancak istinbat yoluyla hüküm çıkarılabilen âyetler.
8 Ahkâm, daha geniş mânada, belli bir konu hakkında konulmuş bulunan kuralların bütününü ifade etmek için kullanılır. Bu tarzdaki kullanılışından dolayı, belli bir konuya dair hükümleri toplayan eserlere ve hatta belli bir konuyla ilgilenen ilim dallarına da ad olmuştur.
Ahkâm tefsirleri genelde ibâdat, muâmelat ve ukûbat konularıyla ilgili âyetlerin yorumunu içeren eserlerdir. Aynı zamanda ahkâm tefsirlerine fıkhî tefsirler adı da verilmiştir. İlk ahkâm tefsiri, Mukâtil b. Süleyman’ın Tefsiru Hamsi Mieti Âyetin Mine’l-Kur’an adıyla bilinen eseridir.
Hanefî fakihi ve müfessir. İbâdât, muâmelât ve ukūbâtla ilgili âyetlerin tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik.
Sözcüğün Kur’an’da sıbgatullah şeklinde Allah ismiyle beraber kullanılmış olması anlamlı olup gerçek anlamda renk vericinin Yüce Allah olduğunu net olarak ortaya koy- maktadır.14 Haz 2019
Sözlükte “boyamak, suya batırmak” anlamındaki sabğ (sıbğ, sıbağ) kökünden sıbga (boya, renk) ile Allah lafzından oluşan sıbgatu’llāh tamlaması “Allah’ın boyası” demektir.
Sözlükte “boyamak, suya batırmak” anlamındaki sabğ (sıbğ, sıbağ) kökünden sıbga (boya, renk) ile Allah lafzından oluşan sıbgatu’llāh tamlaması “Allah’ın boyası” demektir.
Allah’ın boyasıyla boyanmak tabiri Cenab-ı Hakkın istediği ahlak ile ahlaklanmayı ifade etmektedir. Mümin bir kimse Allah’tan öğrendiklerini uygulayarak, öyle güzel bir karaktere bürünür ki Mümin kimliğini dışarı yansır.
“Sıbgatullah” ise “Allah’ın Boyası” demektir ki bununla maksat, Allah’ın (cc) insana verdiği akıl, Allah’ın âdeti, Allah’ın yaratması ve hak dinin İslam olduğudur.19 Ara 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…