Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi. Sözlükte “arttırmak, ziyade etmek” anlamına gelen medd kelimesi “çekmek, yaymak, döşemek, uzatmak” gibi mânalarda (Lisânü’l-ʿArab, “mdd” md.) Kur’ân-ı Kerîm’de otuz üç yerde geçmektedir.
Kasr, tarihte savunma amacıyla yapılmış olan yerlere verilen isimdir. Ayrıca şehir dışında hükümdarlar için yaptırılan saraylara verilen isim olarak bilinmektedir.23 Mar 2021
Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir. Belâgat terimi olarak kasr: “Bir şeyin başka bir şeye özel bir yolla tahsis edilmesi ve sadece onu belirtmesidir”5 şeklinde tarif edilmiştir.22 Oca 2020
Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
KUR’AN’DA HASENE KAVRAMI Hasene, sözlükte güzel olmak anlamına gelen, hüsn kökünden türemiştir. İnsanın ruhuna, bedenine ya da içinde bulunduğu duruma mutluluk getiren etkenler için kullanılan bir tabirdir.
Üsve-i Hasene; güzel örnek, rehber kişi, örnek olan kişi anlamına gelmektedir. Üsve-i Hasene örnekleri: Hz. Muhammed (s.a.v.11 May 2020
Muhammed için kullanılan güzel örnek anlamında bir Kur’an tabiri.
Arapça kökenli bir sözcük olan üsve, davranışları ve sözleri örnek alınan kişi demektir. Hasene ise en güzel, en iyi anlamına gelir. Ahzab Suresinin 21. ayetinde geçen Üsve-i Hasene ifadesi, Hz. Muhammed için kullanılır.29 Ağu 2023
Genellikle Hz. Muhammed için kullanılan güzel örnek anlamında bir Kur’an tabiri.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…