İslam dinine göre, peygamberler Allah’ın elçileridir ve insanlara ilahi mesajları iletmekle görevlidirler. İslam peygamberlerini temel alırken Kur’an-ı Kerim’de belirtilen peygamberlerin sayısının kesin olarak belirtilmediği görülmektedir. Ancak bazı hadisler ve tefsir kitaplarından yola çıkarak peygamberlerin sayısı hakkında genel bir fikir edinilebilir.
Kur’an-ı Kerim’de, sadece bazı peygamberlerin isimleri ve hikayeleri anlatılmıştır. Adem, Nuh, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Musa, Harun, Davud, Süleyman, İlyas, Elyasa, Yunus, Zakariyya, Yahya ve İsa gibi peygamberler bu kitapta yer almaktadır. Bu isimler dışında kalan peygamberlerin sayısı ise tam olarak bilinmemektedir.
Hadislerde ise peygamber sayısı 124.000 ila 224.000 arasında değişmektedir. Kimi hadislerde bu sayıya yakın bir rakam, kimilerinde ise bazı görevlilerin peygamber olarak tanımlandığı için daha yüksek bir rakam verilmektedir. Bu farklılıklar nedeniyle peygamberlerin kesin sayısı konusunda bir netlik bulunmamaktadır.
Kimine göre peygamberler yerine göre farklı isimlerle anılmış olabilirler ya da bazı peygamberler arasında bir bağlantı bulunabilir. Örneğin, Nuh’un peygamber olduğu ve onun soyundan diğer peygamberlerin geldiği kabul edilir. Bu nedenle, peygamberlerin isim sayısı bazı kaynaklarda farklılık göstermektedir.
Sonuç olarak, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen peygamberlerin sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak hadisler ve tefsir kitaplarından çıkarılan bilgilere göre, peygamberlerin sayısı 124.000 ila 224.000 arasında değişmektedir. Peygamberlerin isimleri ve hikayeleri Kur’an-ı Kerim’de yer almakla birlikte, kesin sayıları ve isimleri hakkında farklı anlayışlar bulunmaktadır. Bu nedenle, peygamberlerin sayısıyla ilgili kesin bir ifade kullanmak mümkün değildir.
En büyük Peygamberler kimlerdir Hz.Muhammed , Hz.Nuh, Hz.İbrahim , Hz.Musa ve Hz. İsadır.
Her Peygamber, Allah’tan başka tanrı bulunmadığına iman edip yalnızca O’na kulluk etmeye çağırdığı toplumun inkâr ve tepkisiyle karşılaşmıştır. Toplumlarının şiddetli baskılarına karşı en büyük mücadeleyi veren Hz. Nûh, İbrahim, Mûsa, İsa ve Hz. Muhammed’e “ülü’l-azm” sıfatı verilmiştir (Ahzâb, 33/7).
Musa’ya, Allah tarafından verilen dört büyük kitaptan birincisidir. Kur’an’da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.6 בנוב׳ 2023
Kur’an’da 25 peygamberin ismi geçer. Kur’an’da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, . Önceki peygamberlerin peygamberliği belli bir zaman dilimini içine alırken, onun peygamberliği kıyamete kadar sürecektir.6 בנוב׳ 2023
Tin suresinin fazileti: Her kim ki Tin suresini okursa Allah ona şüphe olmayan bir iman verir. Öleceği zaman da Allah ona Tin suresini okuduğu kadar sevap ve aynı zamanda mükafat verir. Yolculuklardan önce Tin suresinin okunması ise kişileri her türlü kaza ve beladan korumaktadır.13 בדצמ׳ 2023
Tin Suresi Abdestsiz Okunur Mu? Kur’an-ı Kerim’de bulunan herhangi bir sureyi ezberden abdestsiz bir biçimde okumakta bir sakınca yoktur. Bu doğrultuda Tin Suresi de ezberden okunduğu sürece abdestsiz okunabilir.7 באוק׳ 2020
Türkçe Anlamı: İncire ve zeytine and olsun ki! Ve şu emniyetli kente, Mekke’ye yemin olsun! Biz insanı en güzel / hayırlı / iyi biçimde yarattık.5 בדצמ׳ 2023
Bunu da, ayetin devamında gelen “Sina Dağı” ve “güvenli şehir (Mekke)” ifadelerine daha uygun düştüğü görüşüne dayandırmışlardır. Bir diğer görüşe göre ise incir ve zeytin sözcükleri, bu ağaçların çokça bulunduğu toprakları, yani Akdeniz’in doğusundaki Filistin ve Suriye’yi mecazi olarak temsil etmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…