Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur’an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı.
Tefsir veya Yorumlama (Arapça: علم التفسير; İlm-il Tefsir), İslam dini terimidir. ‘el-Fesr’ masdarından tef’il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime “te’vil”dir (yorum). Kur’an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır.
Tefsir, Kur’an, Din, Bilim, Yorum. Din, Allah’ın sözlü âyetleri olan vahyini, bilim ise tabi olduğu yasaları bildirmek üzere Allah’ın evrene kodladığı sözsüz âyetlerini anlamayı konu edinen alanlardır.31 Ara 2022
Tefsir veya Yorumlama (Arapça: علم التفسير; İlm-il Tefsir), İslam dini terimidir. ‘el-Fesr’ masdarından tef’il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime “te’vil”dir (yorum). Kur’an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır.
Kur’ân-ı Kerîm’de, “Kur’ân, Furkān, Kitâb, Zikr, Hadîs, Ahsenu’l-hadîs, Nûr, Rûh” isimleriyle geçmektedir. “Mushaf, Hûdâ, Hakîm, Tenzil, Kelâmullah, Vahy” gibi çeşitli isimler ve sıfatlarla kullanılagelmiştir. Kur’an-ı Kerim’de “Kitâb” ismi, Kur’an’ı tarif ederken onlarca defa anılmıştır.16 Ağu 2022
Her camide bir imam bulunur ve caminin işleyişinden sorumludur. Bulunduğu camide eksiklikleri bildirmekte imamın sorumluluğudur. Aynı zamanlarda camilerde ezan okuyan, namazlarda tesbih ve selam dualarını okutan kişilere de müezzin denir. Müezzinlerde imamların bildiği tüm dini ibadetleri bilmek zorundadır.17 Mar 2022
Camiler için Diyanet İşleri Başkanlığı vaiz (mesleki lisansiyer) ile imam (mesleki lisansiyer olmayan lisans mezunu) görevlendirmekte olup caminin bulunduğu mahallenin nüfusu ne kadar fazla ise camide görev yapmakta personel sayısı da o kadar artmaktadır.8 Haz 2018
Müezzin imamın olmadığı zaman imamete geçer. Müezzin, ezan okurken kıbleye döner. İbadet sırasında, müezzin bazı camilerde bulunan, müezzin mahfili denilen özel bir platform üzerinde bulunur. Müezzin, namaz aralarındaki duaları buradan sesli bir şekilde okur.
MÜEZZİN, camilerde ezan okuyan ve namaz vakitlerini ilan eden kişidir. Müezzinler, İslam dininin en temel unsurlarından biri olan ezanı okuyarak Müslümanları namaz kılmak için camilere çağırırlar.
Vaiz de vaazlarını aynı perspektiften bakarak yapmakla görevlidir, es geçemez. İmam-hatiplerin görevi de sadece namaz kıldırıp hutbe ve mihrabiye (aşir) okumak değildir. İmam-Hatip okuduğu aşr-i şerifleri zaman zaman açıklamakla da yükümlüdür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…