Hâlbuki Allah alım satımı helal, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir; durumunun takdiri ise Allah’a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.” ( Bakara: 275 ).
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Kuran’da faiz ile ilgili birçok ayet vardır. Bakara suresi 188, Bakara suresi 275, Bakara suresi 276, Bakara suresi 278, Bakara suresi 279, Ali İmran suresi 130, Nisa suresi 29, Nisa suresi 30, Nisa suresi 31, Nisa suresi 161 ve Rum suresi 39. Ayetler faizle ilgili ayetlerdir.15 Ağu 2023
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
“Allah, alım satımı helal, faizi haram kılmıştır.” (Bakara 2/275) Bu sebeple çalışmanın amacı faizi net bir şekilde tanımlayarak, onun diğer ticari faaliyetlerden ayrılmasını kolaylaştırmaktır. Bunun için “ticaret” ve “faiz” kavramları, ilgili diğer kavramlarla birlikte Kur’an sünnet bütünlüğü içinde ele alınmıştır.
Hazretleri: Saygı duyulan kişi ya da makamlar için kullanılan bir kelimedir. Genellikle kişileri ifade ederken kullanılır. Bu kişiler genel karakter olarak ya da makam olarak saygı duyulması gereken kişilerdir.23 Nis 2020
Hazret (Arapça: حضرة hadrat), Arapçadan geçmiş tazim edici tabir. Hadratın harfi harfine tercümesi “huzur”dur. Tekil izafet olarak kullanıldığında, yüksek şahsiyetlere hitaben kelimeden sonra geçer: Hazreti Muhammed veya Hazreti Kur’an gibi.
Arapça’da “hazretü’ş-şeyh”, Farsça’da “hazret-i şeyh”, Türkçe’de “şeyh hazretleri” şeklinde kullanılan kelime son asırlarda daha çok Allah, peygamberler, sahâbe, melekler, padişah ve devletin ileri gelen şahsiyetleri için de kullanılmaya başlanmıştır.
Hazreti kelimesinin ilk bilinen sözlük anlamı “Allah’ın isimleri” olarak açıklanmıştır. Genellikle kutsal sayılan kişileri ifade etmek için isimden önce Hazreti kelimesi kullanılır. Allah’ın isimlerinden biri ve her ismi anlamında kullanıldığı için Hazreti kelimesi dini bir içeriğe de sahiptir.23 Nis 2020
Hz aşağıdaki anlamlara gelebilir: Hazreti veya Hz., yüce kabul edilen kimselerin adlarının başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…