Arapçada gizli olan bir hazine idim anlamına gelen “Küntü Kenzen” sözü Allah’a nispet edilmiş kudusî bir hadise dayanır. Mutasavvıflara göre Allah’ın tarafından Hz. Muhammed’e vahyedilen bir hadistir.
gizli hazine demektir. islam tasavvufunun temel kavramlarından bir tanesidir. bir kutsi hadiste yaratıcı: “küntü kenzen mahfiyyen fe-ahbebtu en urafe fe halaktül halka li urafe” yani: “ben gizli bir hazine idim, bilinmekliliğini sevdim, bilineyim diye mahlukatı halk ettim” buyurmaktadır.
(küntü kenzen mahfiyyen fehalaktü’l halka liya’rifûnî.): Ben bir gizli hazine idim, görülmek, bilinmek istedim, bu yüzden alemi yarattım” anlamındaki kudsi hadis.
Kūntü Kenzeñ: Divan edebiyatında her şeyin sırrı, hayatın anlamı ve varlığın bütün bilgisi anlamına gelmektedir. (küntü kenzen mahfiyyen fehalaktü’l halka liya’rifûnî.): Ben bir gizli hazine idim, görülmek, bilinmek istedim, bu yüzden alemi yarattım” anlamındaki kudsi hadis.
KENZ: Define, hazine, yeraltında saklı kalmış değerli eşya, para veya altın, malları üst üste yığıp stok etme. İslâm dini temelde malın belirli ellerde toplanmasına karşıdır.
Hz. İbrâhim ve İsmâil’in şeriatındakine uygun olarak Câhiliye dönemi Arapları da yılın dört ayını kutsal sayarlar, bu inanışa saygının bir işareti olarak savaştan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı. Zilkade, zilhicce, muharrem ve recebden oluşan bu aylar haram aylar (el-eşhürü’l-hurum) diye anılırdı.
Mübarek Aylar, Hürmet Ayları ya da Haram Aylar’ın (Arapça: Eşhürü’l-Hurum) birincisidir. Üçü peş peşe biri ayrı olmak üzere, bu aylar dört tanedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb. Peygamber İbrahim ve İsmail devrinden beri bu dört ayda her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasaktır.
Haram aylardan ilki olarak bilinen Zilkade, 2023 yılında 21 Mayıs-18 Haziran tarihleri arasına denk geliyor. Duaların icabet ettiği ay olan Zilkade’de ibadet etmek büyük önem taşıyor.22 במאי 2023
Haram aylar; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep olarak ifade edilir. Bu 4 ay boyunca cahiliye döneminde savaş yapmak yasaklanmıştır.4 במרץ 2020
Câhiliye devri Arapları, kamerî esasa göre tesbit ettikleri yılın on iki ayını safer, rebîülevvel, rebîülâhir, cemâziyelevvel, cemâziyelâhir, şâban, ramazan, şevvalden oluşan “olağan aylar” (eşhürün i’tiyâdiyye) ve zilkade, zilhicce, muharrem, recebden oluşan “dört haram ay” (eşhürün erbaatün hurum) şeklinde ikiye …
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…